Aproape 4000 de fermieri gorjeni aşteaptă să intre în posesia ajutorului de minimis

193

3.902 gorjeni au intrat în posesia sprijinului financiar de 100 de lei pe hectar acordat fermierilor ale căror culturi au suferit de pe urma lipsei ploilor, iar pentru a compensa o parte din efectele secetei 7.720 de fermieri au solicitat acordarea acestui ajutor. Banii nu au venit în totalitate, din acest motiv au rămas aşteptând 3.818 dintre aceştia.

Peste 7.700 de fermieri gorjeni au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de minimis, acordat pentru compensarea efectului de secetă. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de minim 1 hectar şi maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploataţie. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, se asigură de la bugetul de stat.

O parte dintre fermieri au intrat în posesia banilor
La începutul lunii noiembrie, agricultorii care au depus cererile pentru ajutorul de minimis au intrat în posesia banilor, însă doar o parte. Asta pentru că de la minister nu au venit toţi banii. În acordarea banilor, reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj au ţinut cont de un aspect important, acela de a acorda sumele în funcţie de ordinea înregistrării cererilor în Registrul Special de evidenţă a beneficiarilor de sprijin financiar existent. “La 1 noiembrie 2012 în contul Direcţiei Agricole Gorj a intrat suma de 938.518 lei, ceea ce înseamnă un procent de 53, 61 % din totalul solicitat de 1.750.703 lei. Mai avem de primit 812.185 de lei, un procent de 46,39% pentru a-i distribui solicitanţilor. Din totalul de 7.720 de fermieri care au solicitat acordarea ajutorului de minimis, doar 3.902 au intrat în posesia banilor. Probabil că nu au fost bani suficienţi la minister, ştiu de asemenea că toate judeţele au primit la fel. Când vine tranşa a doua, nu ştiu dar când îi vom primii şi pe ceilalţi vă vom anunţa, sperăm cât mai repede. Banii s-au acordat în funcţie de ordinea înregistrării cererilor în Registrul Special de evidenţă a beneficiarilor de sprijin financiar existent la DADR Gorj. Important de menţionat că cei care au intrat în posesia sprijinului, au primit suma în integritate nu s-a divizat”, a precizat Dan Tănăsescu, directorul executiv al Direcţiei Agricole Gorj.

Remember
Potrivit Ministerului Agriculturii, fermierii sunt obligaţi să exploateze suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care a fost acordat sprijinul financiar. Pentru ajutorul de minimis au existat solicitări şi din partea unor fermieri care domiciliază în judeţele vecine. “Dintr-un număr de 7.720 de cereri, 625 de cetăţeni domiciliaţi în oraşele învecinate judeţului nostru: Filiaşi, Drobeta Turnu – Severin, Petroşani, Vulcan, Râmnicu-Vâlcea, precum şi în municipiul Bucureşti. Majoritatea au solicitat despăgubiri pentru suprafeţele de teren deţinute în special în zona de sud a judeţului”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul executiv al Direcţiei Agricole Gorj. Printre localităţile cu cele mai multe cereri depuse pentru acordarea sprijinului, amintim: Turceni 382 cereri, Turburea 377 cereri, Băleşti 374 cereri, Ţânţăreni 373 cereri, Borăscu 354 cereri, Bolboşi 319 cereri, favorizate şi de suprafeţele arabile mai mari. Un număr redus de cereri s-a înregistrat în comunele din zona montană, acolo unde predomină terenurile cu fâneţe, păşuni şi pomi fructiferi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here