Aproape 1800 de teste HIV, efectuate în rândul gravidelor, în spitalele gorjene

260
A man points at an exhibit at a conceptual art show about HIV/AIDS in Tehran, December 2, 2007.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj derulează Programul de supraveghere şi control al infecţiei HIV. În cadrul acestuia, în cursul anului 2018, au fost efectuate 1796 teste rapide la gravide, în spitalele din judeţ, precum şi 1267 teste efectuate în cadrul laboratoarelor private.

Programul de supraveghere şi control al infecţiei HIV cuprinde efectuarea screening-ului infecţiei HIV/SIDA la femeile gravide şi persoanele din grupele de risc pentru infecţia HIV/SIDA, cu utilizarea testelor de screening rapide şi tip ELISA HIV(1+2); asigură confirmarea infecţiei HIV/SIDA pentru gravidele şi persoanele din grupele de risc cu rezultat pozitiv la screening-ul infecţiei HIV/SIDA; asigură îndrumarea gravidelor şi persoanelor din grupele de risc cu rezultat pozitiv la testare către specialistul infecţionist din teritoriu în vederea evaluării clinico-imunologice; realizează distribuirea testelor de screening rapide sau de tip ELISA HIV(1+2), după caz, către unităţile sanitare implicate în testarea infecţiei HIV/SIDA. Direcţia de Sănătate Publică Gorj se ocupă de colectarea din teritoriu a raportărilor privind screeningul infecţei HIV/SIDA, analizarea rezultatelor şi – centralizare date testare gravide. Astfel, în cursul anului 2018, la nivelul judeţului nostru au fost efectuate 1796 de teste rapide HIV la gravide, în cadrul spitalelor din judeţ şi 1267 teste rapide HIV, în cadrul laboratoarelor private din judeţ.

Transmiterea HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here