Aproape 14.000 de gorjeni suferă de diabet zaharat

341

De la an la an, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat crește într-un ritm alarmant. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, au fost diagnosticate cu diabet zaharat 1.169 de persoane din judeţul nostru; 239 dintre acestea sunt dependente de insulină. În 2016 au fost confirmate încă 1.395 de cazuri, numărul total al diabeticilor ajungând la 13.996, 2.944 fiind dependenți de insulină.

Specialiştii în sănătate publică spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.

Numărul diabeticilor creşte
În ultima perioadă s-a observat că peste o mie de gorjeni sunt diagnosticați, anual, cu diabet. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 13.996 de diabetici, iar în urmă cu un an erau 12.835. Numărul dependenților de insulină a crescut de la 2.660 la 2.944.
Peste 8.300 de diabetici din județul nostru provin din mediul urban, iar 5.627 sunt din mediul rural. 7/761 sunt insulinodependenți și 3.291 au alte forme de diabet.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here