Aproape 1.500 cazuri de viroze şi pneumonie

292

Explozie de îmbolnăviri specifice sezonului, la nivelul judeţului nostru. Comparativ cu situaţia centralizată anterior de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj, numărul gorjenilor diagnosticaţi cu viroze şi pneumonie a început să crească, ajungându-se la 1.497 de îmbolnăviri. Specialiştii în sănătate publică îi sfătuiesc pe cetăţeni să-şi ia măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a finalizat centralizarea cazurilor de viroze şi pneumonie înregistrate în ultima săptămână. În această perioadă, numărul îmbolnăvirilor este în creştere, lucru confirmat şi de statisticile DSP. Mai mult decât atât, există şi persoane care nu se prezintă la medic, acestea neapărând în nicio raportare. Aproape nouă sute de persoane au fost diagnosticate cu viroză, în ultima săptămână, iar 56 de bolnavi au necesitat chiar internare. „În ultima săptămână, am avut 888 cazuri de viroze, 56 de bolnavi fiind internaţi. Cele mai multe cazuri confirmate au fost în rândul copiilor, 94 fiind bebeluşi până la 1 an”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Peste 600 gorjeni cu pneumonie
În creştere sunt şi cazurile de pneumonie, în perioada menţionată înregistrându-se nu mai puţin de 609 îmbolnăviri şi 140 internări. „În ceea ce priveşte cazurile de pneumonie, am avut 609 îmbolnăviri şi 140 de internări. Pe categorii de vârstă, situaţia pneumoniilor se prezintă astfel: 0-1 an, 33 îmbolnăviri şi 17 internări; 2-4 ani – 96 îmbolnăviri şi  37 internări; 5-14 ani – 148 îmbolnăviri şi 41 de internări; 15-49 ani – 169 cazuri şi 21 internări; 50- 64 ani – 63 îmbolnăviri şi 8 internări; iar la persoanele de peste 65 ani am avut 100 de cazuri şi 16 internări”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Recomandările specialiştilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate.
Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here