APM Gorj mai primeşte dosare pentru Casa Verde

481

panouri solareDeşi cea de-a doua sesiune de finanţare pentru înlocuirea sistemelor de încălzire clasice cu unele ce folosesc energia regenerabilă, program denumit Casa Verde, s-a încheiat la Gorj de circa două săptămâni, dosare se mai primesc în continuare însă nu se ştie ce soartă vor avea.

Judeţul Gorj a beneficiat de o finanţare în valoare de 1.786.396 de lei prin programului de instalare a sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, „Casa Verde”. Acesta a devenit funcţional din prima zi a lunii iunie, finanţarea urmând a se asigura de la Administraţia Fondul de Mediu (AFM). Instituţia intermediară între cetăţenii gorjeni doritori a se înscrie pentru acest program şi Administraţia Fondului de Mediu este Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. Sesiunea din acest an a fost încheiată în nici trei săptămâni deoarece gorjenii au ştiut încă de anul trecut care sunt actele necesare pentru ca dosarul să primească finanţare. Fondurile alocate de Ministerul Mediului au fost epuizate în urma celor 297 de dosare depuse la sediul APM Gorj.

37 de dosare, în aşteptare

Potrivit Cristinei Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj, fondurile au fost epuizate pe data de 16 iunie, iar după 15 august se aşteaptă o redistribuire a fondurilor din alte judeţe unde solicitările au fost mai puţine. „Noi primim şi acum dosare în aşteptare dar nu le putem garanta oamenilor că vor primi finanţare. Totul depinde de redistribuirea din alte judeţe ale ţării. 15 august este data până când primim dosare în aşteptare. Până acum, la sediul nostru, au fost depuse 37 de dosare, aflate în stadiu de aşteptare. Programul de primire al dosarelor este de luni până joi, între orele 10:00 – 14:00”, a declarat reprezentanta APM Gorj. Gorjenii pot aplica pentru trei tipuri de măsuri de finanţare şi tot atâtea sisteme de încălzire. Astfel, se primesc 6.000 de lei pentru panourile solare, 8.000 de lei pentru pompele de căldură şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. La alocarea sumelor nerambursabile, se ia în considerare şi dacă în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului, persoana fizică în cauză nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu efectuează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here