Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se sărbătoreşte la nivel global, începând cu anul 2006, la data de 10 mai, fiind iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru Conservarea Speciilor Migratoare şi Animalelor Sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA). În 2016, celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare are ca slogan “… când cerul va amuţi”.
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a marcat acest eveniment printr-o acţiune de educaţie ecologică, ce s-a derulat în prima parte a zilei de ieri la Grădiniţa “Lumea Copiilor” din municipiul Târgu-Jiu. “În fiecare an am marcat această zi prin anumite acţiuni. În acest an am ales să facem o acţiune de prezentare a păsărilor migratoare, a evoluţiei acestora în rândul micuţilor de la Grădiniţa Lumea Copiilor”, a declarat directorul executiv al APM Gorj, Nicolae Giorgi.
Păsările migratoare constituie o parte importantă a biodiversităţii globale care, în baza prevederilor Convenţiei privind Diversitatea Biologică, trebuie să fie conservată în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Ele sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanţe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităţilor antropice nesustenabile. Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire. Un număr foarte mare de specii de păsări sunt ameninţate cu dispariţia, de aceea orice capturare de păsări migratoare trebuie să fie făcută luând în considerare caracteristicile biologice şi starea lor de conservare pe întregul areal de răspândire.
În a doua jumătate a acestei luni, mai precis pe 20 mai, APM Gorj va organiza diverse acţiuni la Padeş pentru a marca Ziua Internaţională a Biodiversităţii, care este celebrată anual la data de 22 mai. Evenimentele organizate în acest sens au rolul de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor de biodiversitate.
I.M.