APIA va plăti fermierilor români peste un miliard de euro, până la finele lunii august

321
fermieriSumele plătite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vor ajunge la finele lunii august la peste un miliard de euro, din care 900 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin. Această sumă provine din Fondul European de Garantare Agricolă şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală FEADR) pentru plăţile directe pe suprafaţă, dar şi pentru măsurile de agromediu şi pe zonele defavorizate.

Suma totală pentru 2009 se ridică la 1,1 miliarde de euro în contul plăţilor directe şi măsurilor menţionate. Potrivit sursei citate, în trei luni de la demararea plăţilor pe suprafaţă aferente anului 2008, APIA a reuşit să plătească peste 500 milioane de euro din fondurile europene, sumă care a fost deja rambursată de Comisia Europeană.

„APIA mai are în plată pentru campanie SAPS (Schema Unică de Plată pe Suprafaţa) înca 14.000 de fermieri. Pentru campania din acest an vom reuşi să începem plăţile din 16 octombrie”, a precizat Constantin .
Acesta a subliniat că, din cauza crizei financiare, Comisia Europeană a emis un regulament prin care ţările UE vor putea începe plăţile pe suprafaţă în avans faţă de termenul stabilit de 1 decembrie. „În aceste condiţii, noi va trebui să finalizăm controalele în teren şi cele administrative până la începutul lunii octombrie, asftel încât plăţile să poată începe din 16 octombrie 2009”, a spus directorul general al APIA. Potrivit datelor furnizate de conducerea APIA, pentru campania din 2009 au fost selectate pentru controlul prin teledetecţie 101.422 de cereri, dintr-un total de 1,19 milioane cereri depuse, iar pentru controlul clasic pe teren 10.467 de fermieri, ceea ce reprezintă în jur de 57.000 de parcele.
Din numărul total de fermieri care au depus cereri de plata pe sprijinul de suprafaţă, circa 27.000 deţin peste 50 la sută din suprafaţa solicitată pentru sprijin.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here