APIA primeşte cereri pentru decontarea motorinei din ultimul trimestru al anului trecut

395

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la sfârşitul acestei luni, mai precis până la 31 ianuarie, se depun cererile de plată privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV al anului 2015.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărui valoare unitară, determinată potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare şi OMADR nr. 2.236/2015 este de 1,7975 lei/litru.
Beneficiarii ajutorului de stat achiziţionează cantităţile necesare de motorină şi solicită documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele acestora, în vederea efectuării lucrărilor mecanizate în agricultură în trimestrul IV al anului 2015, în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.
Pentru anul trecut, la nivelul judeţului Gorj, 35 de fermieri au depus cererile de acord prealabil pentru decontarea motorinei folosită în activităţile agricole. Suma totală alocată schemei de ajutor de stat în anul 2016 este de 338,80 milioane de lei.
Cererile de plată cuprind informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi/sau pe efectivele de animale/păsări/albine/viermi de mătase, pe care le exploatează solicitantul şi/sau pe lucrările de îmbunătăţiri funciare, pe care acesta le-a executat pe perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat şi se depun însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină utilizate la lucrările mecanizate din agricultură aferente trimestrului IV al anului 2015 şi de documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor pentru cantităţile de motorină achiziţionate.
Potrivit informaţiilor furnizate la nivel naţional de APIA, pentru primele trei trimestre din anul 2015, fermierii români au primit 1,79 lei/litrul de motorină. 15.878 de fermieri au încasat ajutorul de stat pentru motorina folosită în trimestrele I şi II din 2015 şi 13.600 de fermieri au cerut subvenţia la motorină pentru trimestrul III. Ajutorul de stat pentru motorină se acordă prin rambursarea diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă practicată la motorina folosită în agricultură. Rata accizei reduse pentru motorina folosită în agricultură în 2015 este 99,498 lei/1.000 de litri.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here