APIA Gorj face parteneriate cu băncile pentru acordarea diferitor plăţi

271
bilantul-finalAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a prezentat, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria cu primul ministru demis Emil BOC de joi, 19 noiembrie, situaţia privind acordarea avansului de 70% din cuantumul aprobat pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), precum şi situaţia adeverinţelor eliberate pentru beneficiarii Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP), care intenţionează să acceseze credite de la bănci.

Astfel, în ceea ce priveşte SAPS, din data de 16 octombrie până în prezent, APIA a plătit 81.822.135,05 Euro pentru un număr de 339.414 fermieri, în curs de autorizare aflându-se 624.807 dosare. Potrivit Regulamentului CE 691/2009, APIA a început din data de 16 octombrie să plătească un avans de 70 % din suma aferentă schemei de plată unică pe suprafaţă. Potrivit HG 1210/07.10.2009, avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentând 70% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă finanţată din FEGA (Fondul European de Garantare pentru Agricultură). Pentru anul 2009, cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 71,12 euro/hectar. De acest avans beneficiază fermierii din regiunile în care, în urma controlului, nu s-au constatat discrepanţe faţă de datele declarate în cereri şi care îndeplinesc condiţiile impuse de regulamentele europene.

În ceea ce priveşte Plăţile Naţionale Directe Complementare (CNDP), APIA a eliberat până în prezent un număr de 17.216 adeverinţe pentru beneficiarii Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP) în sectorul zootehnic care intenţionează să acceseze credite. APIA a încheiat convenţii privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii CNDP în sectorul zootehnic cu CEC Bank SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.
Astfel de convenţii urmează să fie încheiate şi cu Alpha Bank şi Banc Post. De asemenea şi Banca Transilvania şi-a manifestat disponibilitatea de a participa la discuţii cu reprezentanţii APIA, în perioada imediat următoare.
Potrivit Convenţiei, APIA eliberează o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru CNDP pentru anul 2009 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative. De asemenea, adeverinţa confirmă numărul de animale eligibile pentru acordarea plăţilor, precum şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată. Astfel, băncile creditoare vor acorda beneficiarilor eligibili, conform reglementărilor interne, credite în lei pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente. Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA încheie cu băncile creditoare câte o convenţie cadru pentru un plafon de garantare, prin care va garanta până la 50% din valoarea creditelor acordate.
Până la 20.11.2009, la nivelul judeţului Gorj, APIA – Centrul Judeţean Gorj a efectuat plăţi SAPS în avans pentru un număr de 10.820 fermieri, în valoare de 1.597.706 euro, respectiv 6.739.123 lei, pentru suprafaţa de 32.106 hectare, în curs de autorizare aflându-se încă 1560 dosare.
În sector zootehnic, APIA Gorj a eliberat 548 adeverinţe pentru un număr de 3748 bovine, 28.971 ovine şi 1836 caprine pentru beneficiarii PNDC în sectorul zootehnic care intenţionează să acceseze credite de la bănci, si anume: 393 adeverinţe pentru CEC Bank SA, 16 adeverinţe pentru Banca Comercială Română, 135 adeverinţe pentru BRD – Groupe Societe Generale SA şi 4 adeverinţe pentru Raiffeisen Bank.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here