APIA Gorj a finalizat ancheta la crescătorii de bovine din judeţ

574

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a finalizat acţiunile de verificare şi control pentru cererile depuse de solicitanţi, în cadrul schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vacă din zonele defavorizate.

APIA Gorj a primit un număr de 2.021 cereri pentru un efectiv de 7.558 capete. În urma extragerii eşantionului de control, un număr de 203 exploataţii cu un efectiv de 878 de capete bovine au făcut obiectul controlului la faţa locului. „În urma verificărilor la faţa locului, din cele 878 de animale din eşantionul de control au îndeplinit condiţiile de eligibilitate un număr de 807 capete, în proporţie de 92%, iar diferenţa de 71 de capete nu a fost admisă la plată din cauza nerespectării mai multor cerinţe şi condiţii de eligibilitate, dintre care: nerespectarea perioadei de retenţie de 100 de zile de la data finalizării depunerii cererilor în sensul înstrăinării animalelor sau transferării lor către alte exploataţii pentru accesarea unor măsuri  din PNDR; nerespectarea locaţiei declarată în cererea de plată, într-o zonă defavorizată. De asemenea, neexistenţa crotaliilor aplicate şi corespondenţa codului de identificare dintre animalele solicitate în cerere şi codul de identificare a animalelor prezente la control; neînregistrarea în RNE conform raportului extras în ziua controlului precum şi neexistenţa paşaportului în original al animalului”, a precizat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate
Tot în urma verificărilor APIA Gorj, 71 de exploataţii cu un număr de 156 de capete animale nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate din cauza vârstei sub 17 luni a animalului, vacile nu au fătat niciodată, sau nu aveau produşi înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE). De asemenea, au fost finalizate acţiunile de verificare şi control pentru cererilor depuse de solicitanţi pentru a beneficia de ajutorul specific acordat producătorilor pentru ovine şi caprine din zona defavorizată.  “Cererile s-au primit în 2 etape, respectiv 242 cereri, pentru un număr de 48.642 capete. Urmare a extragerii eşantionului de control pentru cele 2 capete, un număr de 24 de exploataţii cu un efectiv de 6.106 capete ovine au făcut obiectul controlului la faţa locului”, a mai precizat Negrea.
În urma efectuării controlului la faţa locului, din cele 6.106 capete ovine s-au confirmat un număr de 5.210 capete, în proporţie de 85%. Din cele 24 de exploataţii, 3 sunt neeligibile, neîndeplinind condiţia de minim 50 capete, iar restul animalelor neeligibile nu au respectat condiţia de retenţie, fiind scoase din exploataţie mai devreme de 100 de zile  de la data finalizării primirii cererilor sau fermierii controlaţi nu au deţinut formulare F3 şi comanda crotalii în cazul pierderii acestora pentru animalele născute începând cu anul 2008.

Plăţi, în cursul lunii aprilie
Până la termenul limită de 31 martie 2014, Centrul judeţean APIA Gorj, va centraliza şi transmite către APIA Central, toate situaţiile referitoare la eligibilitatea animalelor cuprinse în cererile de plată.
Plăţile efective către fermieri, se vor face cel mai probabil în cursul lunii aprilie, după adoptarea actelor normative cu privire la cuantumul plăţii /animal de lapte sau de carne, din buget comunitar.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here