APIA a finalizat campania de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate

1266

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 20 iulie 2021, s-a încheiat perioada de depunere a cererilor de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate, fiind depuse un număr de 14.239 cereri pentru o suprafață solicitată de 1532,28 hectare.

Conform legislației în vigoare, după etapa de primire a cererilor, în vederea stabilirii eligibilității acestora, APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse. Potrivit HG nr.651/2021, pentru verificarea schemei de ajutor de minimis, după depunerea notificării cu 10 zile calendaristice înainte de începerea valorificării producției, APIA efectuează verificări pe teren privind existența suprafețelor și a culturilor declarate, iar reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene realizează evaluarea producției de legume înainte de recoltare. Valorificarea producției se va efectua în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv. În urma controalelor pe teren realizate, datele se introduc în sistemul informatic al APIA și în funcție de datele operate și verificate în aplicația informatică, sistemul calculează automat pentru fiecare beneficiar: suma la care are dreptul solicitantul având în vedere ajutoarele de minimis încasate; suma cuvenită, cu respectarea principalelor condițiilor prevăzute de legislația în vigoare privind acordarea ajutoarelor de minimis.

11 cereri depuse la APIA Gorj
Potrivit situației întocmite la încheierea perioadei de depunere a înscrierilor în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate, la nivelul APIA Gorj au fost primite 11 cereri, pentru o suprafață aferentă de 1,21 hectare. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/cultură/1.000 mp/beneficiar este de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020. Schema de ajutor de minimis se aplică după cum urmează: ardei gras și/sau ardei lung; castraveți; tomate; vinete. Criteriile de eligibilitate pentru obținerea ajutorului de minimis sunt următoarele: să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să solicite ajutorul de minimis prevăzut de HG nr. 651/2021; să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile: ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate, vinete; să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean; să facă dovada valorificării producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare. Producțiile minime: 1) în sere: – 2900 kg/1000 mp pentru ardei gras și/sau lung; 5000 kg/1000 mp pentru castraveți; 8500 kg/1000 mp pentru tomate; 3000 kg/1000 mp pentru vinete; 2) în solarii: 1600 kg/1000 mp pentru ardei gras și /sau lung; 3000 kg/1000 mp pentru castraveți; 3200 kg/1000 mp pentru tomate; 2000 kg/1000 mp pentru vinete. Valorificarea producției se realizează în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2021. Dovada valorificării producției de legume în spații protejate o constituie bonul fiscal/factura/fila din carnetul de comercializare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here