Apele Române Gorj, spaima unui făurar de frumuseți

515

De curând, pe adresa domnului Viorel Păsărin, pensionar din satul Magherești, comuna Săcelu, a sosit o somație din partea Administrației Apele Române Gorj, în care i se solicită “să taie materialul lemnos și vegetația din albia minoră a cursului de apă Turbați, în aval de podul de pe drumul județean 665 C, și să igienizeze întreaga zonă” fiindcă, în caz contrar, va fi sancționat contravențional.
Prezenți întâmplător în această zonă pitorească a județului, am avut curiozitatea să…inspectăm și noi terenul împricinat, unde credeam că s-au întâmplat mari grozăvii, iar o instituție responsabilă a statului nostru atotputernic taie în “carne vie”, cu legea pe masă, atunci când este vorba de viețile unor oameni, aflați în mare pericol, la vreme grea de potopuri.
Ajunși în zona “infracțională” am descoperit cu totul și cu totul altceva, contrar celor însăilate în depeșa sosită de la Târgu-Jiu.
Mai întâi, ne stârnește admirația o frumoasă troiță, ridicată din fonduri proprii de întreaga familie Păsărin de la Magherești.
Apoi, acolo unde odinioară dăinuia o tarla de mărăciniș, plină de gunoaie, prin munca de ani și ani a domnului Viorel Păsărin, și-a făcut apariția o poiană unde se organizează evenimente artistice, precum și hora satului de Sfântul Dumitru.
Cât privește “arborii” care constituie un obstacol în calea apei de pe acest pârău, așa cum susțin mai marii de la Apele Române, sunt de fapt vreo cinci pui de salcie, aflați la mai bine de 15 metri de albia principală, care nu sunt nici pe departe o stavilă a apei, ci, dimpotrivă, dau un farmec aparte acestei oaze de verdeață de care beneficiază toți sătenii din Magherești.
Cercetând cu atenție împrejurimile, lângă podul amintit mai înainte, în amonte, la doar câțiva metri de câmpul cu …probleme, am constatat că există o sumedenie de arbori pe malul acestui pârâu, cu grămezi bune de gunoaie și de alte mizerii, pe care sigur, cei de la ape, le consideră normale și de neatins.
În final, considerăm că diriguitorii de la Apele Române trebuie să fie un pic mai realiști și să țină seama și de nevoile comunității locale de la Magherești, fiindcă, din păcate, de multe ori, în această țară, mai toată lumea taie-taie, fără să planteze altceva în loc…
Pe moment, Viorel Păsărin, unul din puținii făurari de frumuseți ai comunității sale, în loc să i se mulțumească pentru ceea ce a făcut cu drag și bucurie, este tracasat de niște oameni care spun că respectă legea.
Poate că au dreptate, dar aici credem că este vorba de legea bunului plac!
Dorin Brozbă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here