Apel al Casei Judeţene de Pensii pentru gorjenii care vor să-şi cumpere vechime în muncă

300
SANYO DIGITAL CAMERA

Deoarece la sfârşitul acestui an expiră valabilitatea Legii nr. 186/2016 intrată în vigoare la 27 octombrie 2016, privind plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale, conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj face un apel pentru cetăţenii din judeţ care doresc cumpărarea de vechime, fie şi pentru o lună sau chiar pentru perioade mai mari până la perioada maximă de 60 de luni, să se prezinte cu actele aferente la sediul instituţiei.

Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă şi să se prezinte cu actele necesare la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP). Din 27 octombrie 2016 de când a intrat în vigoare legea şi până la finele săptămânii trecute, peste 180 de gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă.

9 contracte, achitate pe perioadă maximă
“Până acum au fost încheiate un număr de 183 de contracte pentru cumpărarea de vechime. Pentru acestea s-a încasat suma totală de 1.045.000 de lei. Avem nouă contracte încheiate pe o durată maximă de 60 de luni, respectiv 5 ani, iar restul contractelor sunt pe perioade cuprinse între o lună şi 59 de luni. Este cunoscut faptul că Guvernul a prelungit printr-o Ordonanţă de urgenţă termenul până la care se poate plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care oamenii nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, respectiv până la sfârşitul acestui an. Facem un apel şi avem o rugăminte la cei care ştiu că au nevoie de vechime şi îndeplinesc condiţiile legale, să se prezinte la noi cât mai repede, deoarece ştim că sunt mult mai multe cazuri decât cei care deja au cumpărat vechime”, a declarat Valentin Stegăroiu, şef serviciu în cadrul CJP Gorj.
Gorjenii, care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet, pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului.
Este de precizat faptul că vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here