Ape tulburi, valuri alese în PD-L Gorj

373

bunila 003Problemele politice din Gorj, au o rezolvare aparentă, în sensul că toate cele trei partide importante au conducători aleşi sau interimari. Partidul Social-democrat stă de departe cel mai bine, atâta vreme cât Flori Cârciumaru este primarul municipiului Târgu-Jiu şi, concomitent preşedinte de partid, iar Ion Călinoiu, preşedinte al Consiliului Judeţean.

Recent, cooptarea în formula de conducere a lui Vasile Râbu a fost o măsură inspirată, menită să rupă bariera portocalie de pe Dealul Bujorăscu. Liberalii, prin alegerea lui Dian Popescu şi-au limpezit apele interioare, dar până la reclădirea partidului în teritoriu, lucrurile rămân tot neclare. Dan Ilie Morega nu mai este acolo ca să poată conduce atacurile electorale, iar Dian Popescu, vine dintr-o zonă în care culisele politice nu funcţionează.

Partidul Democrat – Liberal, are de rezolvat la Gorj o ecuaţie cu două necunoscute: prima necunoscută este preşedintele de drept, pentru că interimatul a deteriorat grav credibilitatea acestui partid; a doua necunoscută este garnitura din jurul viitorului lider, pentru că trebuie să remarc faptul că în organizaţia PD-L Gorj sunt mulţi oameni de valoare, ţinuţi în penumbră. Nu-i enumăr, ca nu cumva să uit pe vreunul dintre ei şi să-i supăr.

Sâmbătă şi duminică, Ion Ruşeţ şi Constantin Severus Militaru, au părut strâns uniţi în ceea ce priveşte politica de dreapta, dar şi în ceea ce priveşte legăturile parlamentarii – sindicate, afişate în momentul pichetării. Ion Ruşeţ a fost întreba ostentativ dacă pleacă din partid sau nu, iar senatorul a răspuns realmente democratic, spunând: „plecările dintr-un partid în altul, sunt posibile şi în marile democraţii, dacă Guvernul şi partidul vor promova abrogarea contractului de muncă pe timp nedeterminat, eu nu mă voi mai regăsi în cadrul acestor politici şi aş putea opta să ies din cadrul lor organizaţional”. Mişcările lui Ion Ruşeţ pe scena politică îl califică de departe în postura de lider al PD-L în Gorj, condiţia este însă una elementară: ca organizaţia gorjeană să dorească acest lucru şi, eventual ca Ion Ruşeţ să-şi asume reconstrucţia partidului.

Modul dictatorial în care Ionel Manţog a construit organizaţia judeţeană, bazându-se pe sprijinul lui Berceanu şi al lui Videanu, a cam frânt elanul oamenilor de valoare. Cu siguranţă că Manţog nu va renunţa uşor la zona lui de influenţă şi, în situaţia în care, de la nivel central se va da semnalul păstrării vechilor structuri de forţă, este foarte posibil să vorbim şi despre plecarea lui Ruşeţ, plecare vânată şi de stânga şi de dreapta.

Ruşeţ este un personaj carismatic, care prin manifestări şi idei, pare mai apropiat de stânga lui Victor Ponta, decât de dreapta lui Antonescu. Tocmai de aceea, cel puţin datorită amânărilor din PD-L, apele politice din Gorj sunt tulburi, chiar dacă au deja două valuri alese.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here