Aparținătorii bărbatului de 71 de ani, decedat în luna octombrie, la Curtișoara până la venirea salvării trimise de la Bumbești-Jiu, spune echipajul de pe ambulanță, cer extinderea anchetei interne declanșate la SJA Gorj, finalizate, recent, cu sancționarea celor doi salariați. Directorul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, Constantin Mitroi, declară însă că ancheta internă este oprită, până la obținerea de la STS, oficial, a înregistrărilor din acea dimineață a apelului soției decedatului, făcut la 112.
Pe data de 22 ianuarie, aparținătorii decedatului de la Curtișoara, s-au adresat iar SJA arătându-și nemulțumirile vizavi de sancțiunile aplicate pentru cei doi salariați care au intervenit în acea dimineață la domiciliul solicitantei. Aceștia cer conducerii SJA Gorj să sancționeze și dispecerul care a fost pe 17 octombrie 2019 de serviciu, pe motiv că nu ar fi apreciat corect gravitatea cazului și, prin declarația dată superiorilor, ar fi încercat să învinuiască apelanta că nu ar fi oferit informațiile necesare gestionării adecvate a intervenției la acel moment. Mai exact, dispecerul nu ar fi trimis la caz o ambulanță cu medic, ci doar cu asistent. Aparținătorii cer, de asemenea, explicații conducerii SJA, întrebând dacă dispecerul este asistat de un medic la momentul preluării cazurilor, și dacă în cazul din 17 octombrie a primit indicații în acest sens.
,,Vă rog să îmi transmiteți dacă medicul de pe dispecerat, care se afla în timpul programului în momentul apelului, se face vinovat”, se arată în petiția, adresată de ruda decedatului către SJA Gorj.
Un fel de hărțuire…
Directorul SJA Gorj susține însă că nu poate redeschide ancheta internă în acest caz, până când nu deține, oficial, și înregistrările STS făcute în acea dimineață.
,,Am ascultat de la reclamant, înregistrările, dar consider că ar ficazul să le primim și noi și să le analizăm amănunțit. Discuțiile purtate de solicitantă în acea dimineață s-au dus atât cu operatoarea de la 112 căreia i se dau mai multe indicații despre caz, cât și cu un reprezentant de la ISU și abia apoi cu dispecerul nostru. Am făcut adresă către STS și aștept răspunsul. Vom vedea apoi dacă este cazul să extindem sau nu cercetarea internă. Aparținătorii își fac propria anchetă ceea ce nu mi se pare corect. Ar fi normal ca aceștia să se adreseze organelor competente, deoarece felul în care se procedează indică o hărțuire a salariaților”, a declarat directorul Constantin Mitroi, cu precizarea că a discutat cu ruda decedatului, atât el, cât și echipa implicată, a răspuns la reclamații și a luat măsurile care se impun.
Deocamdată, aparținătorii nu s-au adresat nici anchetatorilor, nici instanței de judecată pentru a cere explicații, ci doar SJA.
Nu au contestat sancțiunile!
Reamintim că, situația de la Curtișoara a fost reclamată SJA Gorj pe 31 octombrie, la două săptămâni de la decesul lui Gornoavă Constantin, survenit, potrivit familiei din cauze necunoscute care s-ar fi datorat și ,,intervenției superficiale a echipajului de pe ambulanță”. Familia a cerut, inițial, sancționarea echipajului de pe ambulanța de tip B care ajunge fără medic la caz, și, mai mult, greșește adresa la care trebuia să ajungă. Aparținătorii decedatului au susținut, de la prima reclamație, că dispecerul nu coordonează corect situația, trimițând la pacient o ambulanță fără medic, pe motiv că acesta nu ar fi fost de gravitatea care ar fi impus o ambulanță de tip C. Practic, se trimite la caz o autospecială cu asistent de la substația de la Bumbești-Jiu, pe motiv că aceasta ajunge mai repede la caz. Familia decedatului spune că varianta de rapiditate aleasă este greșită, cu atât mai mult cu cât se pierd minute prețioase prin greșirea adresei solicitantului. Femeia a apelat la 112 de trei ori și declară că bărbatul său este în stare de inconștiență, respiră greu și are probleme cu inima. Mai mult se specifică de 5 ori în apelurile amintite adresa corectă și concretă, indicând localitatea și numărul casei și că se află în stânga intersecției. În mod ciudat, ambulanța face dreapta în intersecție și merge la un alt cetățean la poartă cu același nume de familie. La momentul sosirii, echipajul susține că bărbatul era deja mort.
Asistenta de la substația Sadu, de loc din Curtișoara, a fost sancționată disciplinar, cu câteva zile în urmă, cu 10% din salariu pe două luni, iar ambulanțierul cu avertisment scris, pe motiv că ar fi greșit adresa. Cei doi, potrivit directorului SJA Gorj, nu au contestat sancțiunile primite.
Anamaria Stoica