Apariție: Spicon nr. 3/2018 – revistă de literatură, arte și istorie literară

763

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui eveniment cultural desfășurat la Biblioteca ”Ch. Tell” din Târgu Jiu, a fost prezentat și ultimul număr al revistei gorjene de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” nr. 3/2018.
Revista este editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu Jiu și este la cel de-al treilea număr pe acest an.
Acest număr găzduiește în paginile sale, scriitori mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar ale căror scrieri, apreciem că merită a fi cunoscute. Astfel echipa redacțională a reținut pentru acest număr câteva poezii ale maestrului Nicolae Dragoș, din ultimul volum al poetului intitulat ”Omul din Turn”; un text al scriitorului Florian Văideianu din volumul ”Călător prin două milenii”, un grupaj subtil din ultimul volum de versuri ”Iarbă și ploi” al scriitorului Dumitru Dănău; un amplu și documentat articol dedicat lui Pompiliu Marcea la cei 90 de ani de la naștere de către nepotul scriitorului Ion Marcea.
De asemenea, scriitorul Ion Elena dedică un frumos eseu ”Pădurilor – miracol și viață”, Marius Marian Șolea se destăinuie ”Întru Viorel Gârbaciu”, iar Cristian George Brbenel se și întreabă retoric ”Cum suntem motivați să studiem filozofia ?”.
Inspirat se întreabă și Antonia Maria Latu ”Cum voi putea ieși vreodată din acest labirint?”. Iar Ioana Toloargă” face o incursiune în ”Singurătatea” artei și filozofiei eului.
Alături de selecțiile de versuri ale maestului Nicolae Dragoș și ale lui Dumitru Dănău, acest număr al revistei mai găzduiește și alte câteva grupaje selecte de versuri semnate de Marieta Căprăruși, Andreea Ciucă, Dinu Eleodor, Viorel Surdoiu și Marius Marian Șolea.
Totodată, Andreea Argeșeanu se apleacă în scrierea sa asupra ”Călcâiului lui Ahile”, inimosul profesor Constantin Dârvăreanu dedică un eseu prezentării volumului ”Trandafiri și amintiri” ale poetului novăcean Ion Florea, iar Alex Gregora dedică un ”Laudatio” lui Ion Moldovan.
În paginile revistei se mai poate citi un articol al subsemnatului dedicat volumului ”Brâncuși. Catalogul operelor” de prof. dr. Ion Mocioi, precum și un articol dedicat ”Atelierului național de poezie la umbra stejarului din Brădiceni.
Având în vedere faptul că numărul revistei a apărut în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Unirii, echipa redacțională a revistei a publicat și câteva materiale istorice semnate de Grigore Pupăză ”Pentru eroi – 11 februarie 1945”, Dan Toropu ”File din jurnalul unui cercetaș”, George Lungulescu ”Victoria de la Jiu – Rasovița”, general Grigore Niculescu ”Regimentul 18 Gorj în luptele de la Mărășești” precum și un grupaj de fotografii de la evenimentul de reconstituire istorico-militară a luptelor de la Podul Jiului, din acest an.
De scurte prezentări, din partea echipei redacționale, beneficiază și autorii ultimelor volume ale colaboratorilor revistei primite la redacție și anume: poetul Nicolae Dragoș cu ”Omul din Turn”, scriitorul Vasile Ponea -”Coborând pe pământul smereniei” și poetul Adrian Frățilă – ”Balade”.
Subliniem faptul că revista beneficiază de imagini inedite ale creațiilor D-nei Mariana Frătița, căreia editorul îi dedică ultima copertă a revistei.
În final doresc să remac echipa redacțională a revistei: Viorel Surdoiu – redactor șef, colegiul redacțional format din Ion Mocioi, Gelu Birău, Ion Elena, Alex Gregora, Rodica Păuna, Doru V. Fometescu și Florian Văideianu, precum și Marius Iorga – layout&tehnooredactare, care merită toate aprecierile și considerația noastră pentru efortul depus și conceptul sub care apare. Totodată, doresc să adresez mulțumiri autorilor care ne-au încredințat operele lor spre publicare în paginile revistei noastre, precum și cititorilor acesteia.
Fiind încurajați de rezultatele aparițiilor din acest an ale revistei ”Spicon”, de reacțiile favorabile primite din partea cititorilor, precum și de interesul manifestat pentru aceasta apariție, cu siguranță, că ne motivează să continuăm și să aducem unele idei noi, de format și conținut, în anul ce urmează.
Dr. Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here