Apariţie editorială excepţională – NOVĂCEANUL despre oierit, viitor şi tradiţia locurilor

417

Din anul 1968, la Novaci se organizează sărbători dedicate celor care se îndeletniceau cu creşterea animalelor. O spune scriitorul C. Dârvăreanu în editorialul „Urcatul oilor la munte”, Ediţia a 49-a, în cel mai recent număr al publicaţiei lunare NOVĂCEANUL.
Prof.univ.dr. N. Vinţan ne delectează cu ale sale amintiri despre „Dulcea viaţă de cioban…”, dar şi cu relatarea surprinzătoare „Oile noastre şi japonezii”. Tot nişte amintiri, dar din perioada comunistă, are şi C. Dârvăreanu cu rapsodul Tudor Gheorghe, obligat să cânte pe întuneric, pentru că se luase curentul. Hâtrul rapsod şi actor fin de cununie al Poetului Naţional Adrian Păunescu – Tudor Gheorghe a dat replica: „Da’ ce, nu mai puteţi avea câteva minute răbdare în cei 40 şi ceva de ani lumină?”
Se continuă, în serial povestirile „Ciobanului din Zănoguţa”, de scriitorul Ion Staicu şi se recenzează o nouă apariţie editorială cuprinzând taina de la „Fântâna din răscruci”, de Ing. Gheorghe Berbecel”, un nume parcă predestinat să povestească tradiţiile locurilor ocupate şi locuite de novăceni de ieri şi de azi. În tradiţia lor ancestrală de oieri. Presărată şi cu poeme inspirate de oierit, iată un nou şi eclatant număr din publicaţia lunară NOVĂCEANUL.
ION PREDOŞANU

Sub marginalul „Vorba multă sărăcia omului”, o zicală care se potriveşte şi la Novaci, primarul dr. ing. Dumitru Leuştean ne dovedeşte că „Faptele vorbesc”, treabă pe care-o vor demonstra prin votul lor novăcenii, pe 5 iunie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here