Poliţiştii locali din Târgu-Jiu au călcat, ieri, cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului, pragul mai multor persoane din cartierele municipiului Târgu-Jiu care se aflau în imposibilitatea de a se deplasa până la cea mai apropiată biserică pentru a lua apă sfinţită. Conform tradiţiilor ortodoxe, de Bobotează, preoţii sfinţesc apa, pe care o împart apoi enoriaşilor.
Ca şi anul trecut, autorităţile locale au sărit în ajutorarea bolnavilor şi bătrânilor. Şi de această dată, conducerea Poliţiei Locale Târgu-Jiu a apelat la parohia din cartierul Bârseşti, de unde, agenţii locali au luat zeci de sticle cu apă sfinţită, pe care, le-au distribuit personal celor care aveau nevoie. Poliţiştii locali au avut în această locaţie o misiune mai deosebită faţă de alte biserici, unde au stat ieri pentru a preveni incidentele provocate de aglomeraţie.
Cei prezenţi la Bârseşti, au avut ocazia să facă şi un gest de omenie, deplasându-se şi chiar intrând în casele celor care nu se pot mişca sau fac acest lucru cu dificultate. Poliţiştii au aşteptat pe parcursul întregii zile de ieri telefoane din partea celor care aveau nevoie de ei, sărindu-le în ajutor imediat. “Poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Târgu-Jiu au dus şi în acest an Agheasma Mare persoanelor în vârstă, dar şi celor care nu se pot deplasa la biserică. În această perioadă suntem des solicitaţi. Cei care vor să mai primească Agheasma Mare pot să sune la numărul de telefon 0253/225.434. În fiecare an ne-am obişnuit să-i ajutăm pe cei care nu se pot deplasa la biserică şi, de fiecare dată, gestul nostru a fost apreciat”, a declarat Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu.
Bucurie pentru neajutoraţi
Vârstnicii şi persoanele bolnave care nu s-au putut deplasa la biserică pentru a intra în posesia unei sticle cu apă sfinţită au mulţumit autorităţilor. Poliţiştii locali au aşteptat pe parcursul întregii zile telefoane din partea celor care aveau nevoie de ei, sărindu-le în ajutor imediat. “Nu puteam merge la biserică, deoarece am probleme cu picioarele şi mă deplasez greu. Mulţumesc părintelui Aniţescu pentru că întotdeauna se gândeşte la noi. Apa sfinţită este bună pentru oameni, pentru animale”, a declarat o localnică. De asemenea, o altă vârstnică a explicat că acţiunea este binevenită: “Să fie sănătoşi poliţiştii. Nu am ştiut că vor veni să îmi aducă apă sfântă. Eu nu pot merge la biserică, mă deplasez în ciumag, greu, nici până la poartă nu pot ajunge. Mai aveam apă sfinţită şi de anul trecut, o beau atunci când am dureri mai mari, o dau şi la animale”.
Preotul, mijlocitorul comunităţii
Părintele Bisericii “Constantin şi Elena” din Bârseşti, Constantin Aniţescu, s-a arătat încântat de iniţiativa continuă de câţiva ani încoace a Poliţiei Locale şi a Primăriei municipiului Târgu-Jiu, el adresând o serie de pilde despre însemnătatea Bobotezei pentru enoriaşii prezenţi la slujbă. De asemenea, acesta a explicat şi modul în care se consumă Agheasma Mare: “Botezul Domnului, înseamnă luminarea cunoştinţei, a dreptei credinţei, botezarea Mântuitorului în apele Iordanului, care s-au prefăcut în dulceaţă. Semnificaţia acestei zile este mare şi toată creştinătatea o serbează pentru că este foarte importantă; apele cele stricăcioase se prefac în destricăciune. Este una dintre cele mai mari taine ale omenirii, pe care nimeni nu o poate ignora ori tăgădui. Această apă se consumă dimineaţa pe nemâncate primele trei zile sau, dacă se vine la biserică se ia cu anafură, ori cei bătrâni şi bolnavi iau la casele lor anafură. Pe tot parcursul anului se ţine, se păstrează aproape de icoană, cu busuiocul, ori de câte ori avem nevoie gustăm sau stropim din această apă sfinţită care trebuie să ţină pe tot parcursul unui an, iar la următorul Botez această apă se toarnă în fântână, ulterior se ia în sticluţă agheasma nouă pentru următorul an”.
Apa sfinţită, bună la toate
Fiecare enoriaş cunoaşte deja semnificaţia sfinţirii apelor şi însemnătatea agheasmei. “Bem această apă pentru curăţirea sufletului, pentru animale, pentru sănătate. În fiecare an particip la slujbă, luăm o dată pe an apa sfinţită şi o folosim un an de zile. În ultimii ani am venit cu găleata pregătită pentru a evita îmbulzirea”, a spus o enoriaşă. “Boboteaza reprezintă Botezul Domnului, iar pentru noi apa pe care o luăm e un fel de leac. De câte ori eram răcit, gustam din ea şi simţeam o îmbunătăţire. De când mă ştiu vin în fiecare an şi iau apă sfinţită, dăm şi la copiii mici, precum şi la bolnavi”, a mai spus un localnic din Bârseşti.
Agheasma are beneficii deja recunoscute printre gorjeni: “Am venit la slujbă pentru că este Boboteaza. Astăzi (n.r. ieri) toate apele se botează şi apa aceasta pe care o luăm este bună pentru orice, să stropim animalele, păsările. La orice zi mare, înainte de a mâna, se spălăm, ne închinăm şi luăm câte o guriţă de apă sfinţită. E bună pentru sănătate, alungă şi relele. Dacă ai şi o suferinţă, este recomandat să bei un pic de agheasmă. Pentru mine, este benefică. Stropim cu ea şi via, florile, curtea”.
Izabella Molnar