Anvelopele de iarnă, obligatorii din noiembrie

176

09cauciu1Începând cu luna noiembrie, şoferii gorjeni care vor circula pe drumuri acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei, fără a avea maşinile echipate cu anvelope de iarnă, vor fi penalizaţi cu amendă sau cu puncte. Sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Pe 1 noiembrie va intra în vigoare OG nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementări privind creşterea siguranţei rutiere, care modifică unele articole din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit acesteia, conducătorii auto care vor fi prinşi circulând pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără anvelope de iarnă constituie contravenţie şi se sancţionează. „Această măsură va intra în vigoare începând cu 1 noiembrie însă şoferii nu vor fi sancţionaţi dacă drumurile sunt curate. În cazul în care vor fi prinşi circulând pe drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, fără cauciucuri de iarnă, conducătorii auto vor fi penalizaţi cu puncte, valoarea sancţiunii fiind cuprinsă între 603 şi 1340 de lei, plus reţinerea certificatului de înmatriculare a autoturismului. Dacă şoferul este implicat într-un accident cu pagube şi e blocată circulaţia din cauza sa iar maşina nu este echipată cu anvelope de iarnă, şoferul respectiv va plăti şi deblocarea drumului”, a explicat Daniel Tică, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. În cazul persoanelor juridice, valoarea sancţiunii poate varia între 2.500 şi 4.000 de lei.

Anvelopele all season, o altă variantă

Şoferii gorjeni mai trebuie să ştie că nu vor fi amendaţi dacă îşi montează anvelope all season pe autovehicule, acest tip de cauciucuri, după cum arată şi numele, putând fi folosite în toate anotimpurile, deci şi iarna. Condiţia este ca aceste anvelope să fie inscripţionate conform Directivei nr. 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor. În această directivă se precizează că pe pneurile pentru zăpadă trebuie să fie aplicate, pe lângă alte marcaje cum ar fi firma producătorului, dimensiunile sau categoria de viteză, literele „M+S”, „M.S”sau „M&S”.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here