Anvelopele de iarnă, la control

144

Picture 014Comercianţii de anvelope de iarnă second-hand şi cei de piese auto au fost verificaţi ieri de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. În colaborare cu poliţiştii locali, comisarii au verificat legalitatea tranzacţiilor efectuate de către comercianţi, precum şi starea produselor oferite spre vânzare de aceştia.

Comisarii CJPC Gorj, în colaborare cu Poliţia Locală, au efectuat în dimineaţa zilei de joi o acţiune de verificare a anvelopelor de iarnă şi a pieselor auto scoase la vânzare în Târgul Auto. Principalul scop al acestei acţiuni a fost acela de a verifica anvelopele de iarnă, mai ales că începând cu 1 noiembrie, acestea devin obligatorii: „Controlul operativ de astăzi vine ca urmare a solicitărilor primite în cadrul şedinţelor comune cu primarul municipiului Târgu-Jiu şi cu domnul Picture 022prefect. Noi urmărim să se respecte legalitatea la comercializarea produselor auto şi în special la anvelope, uzate sau nu”, a explicat Radu Dan, comisar CJPC Gorj. Evident că cei mai mulţi comercianţi nici măcar nu aveau toate preţurile afişate iar alţii erau dotaţi cu case de marcat care nu funcţionau, astfel că vizita comisarilor nu a fost o surpriză prea plăcută, fapt dovedit şi de răspunsurile nu tocmai prietenoase pe care aceştia le-au dat comisarilor. „E imposibil pe 300 de cauciucuri să pun preţ pe fiecare. Preţurile degeaba le am că ele oricum se negociază”, a spus unul dintre comercianţii invitaţi de comisari să se prezinte la sediul CJPC Gorj. Fie că le-a convenit sau nu, comercianţii au trebuit să dea explicaţii comisarilor privind modul de comercializare al cauciucurilor; de asemenea, acestora li s-a cerut să prezinte actele de provenienţă şi garanţia mărfii, urmând ca cei care au fost depistaţi cu nereguli să fie sancţionaţi. „În cadrul activităţilor desfăşurate de CJPC Gorj am desfăşurat un control operativ asupra comercianţilor care oferă spre vânzare anvelope noi sau uzate şi piese de schimb noi. Printre principalele nereguli constatate, pot să vă nominalizez neafişarea datelor de identificare a operatorului economic şi lipsa afişării preţurilor pe dimensiuni, pe tipuri, pe grad de uzură, cum consideră dânşii că-şi sortează marfa. Clientul are dreptul atunci când ajunge în zona de vânzare din spaţiul public să vadă preţul. Urmează să primească sancţiunile cuvenite, dar după ce ne prezintă actele produselor”, a declarat Radu Dan.

Gorjenii, neinteresaţi de achiziţionarea de anvelope

În ciuda aglomeraţiei din târgul auto, puţini sunt cei care au plecat ieri acasă cu anvelope second-hand, mulţi clienţi plângându-se că preţul acestora este prea mare faţă de calitatea oferită. „Eu am venit azi să cumpăr dar nu am de unde alege. Nu se merită. Sunt vechituri”, s-a plâns unul dintre vizitatorii târgului auto. Sunt totuşi clienţi şi pentru anvelopele uzate, mai ales că preţul cerut pentru unele noi este mult prea mare pentru buzunarele gorjenilor: „Nu-mi permit să cumpăr unele noi. Trebuia să ne spună de 3-4 ani de zile, nu într-un an să trebuiască toate puse”, a spus un cumpărător.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here