Anunț important de la Poliție pentru toți adolescenții

296

Începând de astăzi, certificatul de cazier judiciar poate fi cerut de copiii care au peste 14 ani și fără să fie însoțiți de părinți. Decizia a fost luată de reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române, care au constatat că în primele nouă luni ale acestui an, la nivel național, au fost eliberate peste 40.000 de certificate de cazier judiciar pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. ”Certificatul de cazier judiciar se poate obţine de către minorul cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, personal, fără a fi necesară prezenţa unui părinte/tutore la ghişeu, pentru depunerea cererii şi dobândirea acestuia. Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, orice persoană fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar. Cererea-tip trebuie însoțită de actul de identitate, aflat în termenul de valabilitate, precum și chitanța prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei”, au precizat reprezentanții IGPR.
Și persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea documentului prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României care pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele. Aceste adeverinţe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar şi se utilizează exclusiv în străinătate.
O altă modificare a fost făcută în luna iulie, când s-a stabilit ca, pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, să nu mai fie solicitat timbrul fiscal în valoare de doi lei. De la aceeaşi dată nu se mai reţin documente în original ori copii legalizate în ghişee, ci doar xerocopii cu menţionarea sintagmei „conform cu originalul”. Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult trei zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România. Pentru situaţiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverinţelor în termen de 10 zile.
Documentele sunt valabile șase luni de la data eliberării.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here