Anul trecut, În Gorj s-au făcut peste 1.500 de avorturi

714

Statistic vorbind, patru din o sută de tinere devin mame înainte de a împlini 18 ani. Statisticile sunt chiar mult mai îngrijorătoare când vine vorba despre întreruperile de sarcină în rândul tinerelor. La nivelul judeţului Gorj, pe parcursul anului trecut, în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie publice s-au făcut 1.425 de întreruperi de sarcină, dintre care 1.105 la cerere. La acestea se adaugă alte 182 de întreruperi de sarcină la cerere efectuate în cabinetele de obstetrică-ginecologie private. 92 dintre întreruperile de sarcină la cerere au fost efectuate la fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Medicii spun că riscurile la care se supun aceste tinere sunt numeroase.

Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj relevă faptul că în 2015, numărul gravidelor nou depistate a fost 1.555, 834 provenind din mediul urban şi 721din mediul rural. Dintre acestea, 179 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, iar 23 sunt minore sub 15 ani. Mai mult de jumătate dintre gravidele anului trecut au apelat la medici pentru a le fi întrerupte sarcinile. „Pe parcursul anului trecut, în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie publice s-au făcut 1.425 de întreruperi de sarcină, dintre care 1.105 la cerere. La acestea se adaugă alte 182 de întreruperi de sarcină la cerere efectuate în cabinetele de obstetrică-ginecologie private. În rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani s-au înregistrat 92 întreruperi de sarcină la cerere”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Dr. Şorop: „Riscurile pot să apară imediat, dar şi tardiv”
Medicul specialist Obstetrică – Ginecologie, Bogdan Şorop spune că, din experienţa cazurilor de care s-a ocupat, tinerele aleg să renunţe la sarcinile nedorite pentru că nu doresc să îşi compromită viitorul. „Faptul că a fost un accident şi ele nu au o stabilitate sentimentală şi financiară, că sunt prea tinere şi nu vor să îşi compromită viitorul, le determină să avorteze. De regulă, părinţii nu ştiu de existenţa sarcinii”, precizează ginecologul Şorop.
Specialiştii atrag atenţia tinerelor că se supun unor riscuri deloc de neglijat atunci când aleg să-şi întrerupă sarcina. „Dacă întreruperea de sarcină s-ar produce sub 5 săptămâni de amenoree ar exista două riscuri majore: în primul rând, în urma dilatării colului uterin să apară ulterior insuficienţa cervico istmică, adică la o sarcină ulterioară să apară probleme gen scurtarea colului, să nu se poată duce o sarcină la termen; în al doilea rând, fiind o sarcină mult prea mică, embrionul de câţiva milimetri, există riscul să nu se elimine embrionul şi să rămână pe loc, rămânând în evoluţie sarcina. De asemenea, riscurile clasice ale chiuretajului sunt: perforaţia, hemoragie, sterilitate, infecţia sistemică în urma contaminării cavităţii uterine cu microbi existenţi în vagin, complicaţii ale anesteziei, embolia cu trombi, tulburări psihice, tulburări menstruale, probleme de imunizare la cele cu Rh negativ. Riscurile cresc odată cu vârsta gestaţională. Sunt riscuri care apar imediat, precoce şi tardiv”, explică Bogdan Şorop, medic specialist Obstetrică – Ginecologie.

Avortul medicamentos, alternativa chiuretajului
În primele șapte săptămâni de sarcină, pentru femeile care nu doresc să păstreze există medicamente cu rol de întrerupere a sarcinii. „Se poate face avort medicamentos în primele șapte săptămâni, doar sub supravegherea medicilor. Aceste medicamente au rol de întrerupere și eliminare a sarcinii; în aproximativ 72 de ore de la administrare ar trebui eliminată. Numai medicul poate să ia din farmacie aceste medicamente, iar costurile se ridică la aproximativ 500 de lei, cu tot cu ecografie și consultație”, precizează dr. Bogdan Şorop, medic specialist Obstetrică – Ginecologie. În ultimii ani, la nivelul ţării noastre a crescut destul de mult şi numărul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa. Statisticile arată că patru tinere din o sută devin mame înainte de a împlini 18 ani. Copilele ajung să aibă relaţii sexuale atât cu băieţi de vârsta lor, precum şi cu persoane mai în vârstă, fie sunt violate, fie se prostituează pentru a câştiga bani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here