Anul European al Patrimoniului Cultural, sărbătorit în Gorj

539

2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural. La nivelul județului Gorj, acest an este marcat pornind de la cunoașterea patrimoniului local: obiective culturale, naturale, locuri, oameni care păstrează tradiții. De îndeplinirea acestui deziderat se ocupă echipa Centrului Europe Direct Gorj cu tinerii săi voluntari aflați în tabăra de lucru de la “Poarta de intrare în Gorj”, pe Cheile Oltețului, în comuna Polovragi.

Luni, la Muzeul Arhitecturii  Populare Gorjenești de la Curtișoara, participanții au intrat în atmosfera satului autentic gorjenesc, prezentat de oamenii frumoși care îngrijesc muzeul. Aurelia Moruși a făcut o prezentare de excepție, în ciuda ploii mărunte care voia să le strice ziua celor prezenți.

Mănăstirea Crasna, cu superba biserică ctitorită de pitarul Dimitrie Filișanu la 1636, a fost următorul popas, în cadrul taberei de lucru “Poarta de intrare în Gorj, iar participanții au simțit istoria și credința la un loc și chiar și vremea s-a îmbunat.

Următorul popas a fost spectaculos, după cum confirmă directorul Bibliotecii Județene “Christian Tell”, Olimpia Bratu: “am fost primiți cu drag și cu mere abia culese din pom de un om extraordinar și de familia sa. Timp de două ore am ascultat povestea IEI, sau a “locului unde geometria se întâlnește cu poezia”, cum spune Daciana când ne arată primul ei costum popular, de când era o copiliță, sau cămașa mamei, a bunicii, a străbunicului. Mulțumim Daciana Ungureanu că ne-ai primit în casa ta, dar mai ales pentru că ai împărtășit cu noi povestea și comorile tale păstrate cu sfințenie în lada de zestre a bunicii”.

Popasul în Novaci a fost așteptat și odihnitor datorită unor oameni frumoși și pasionați, precum bibliotecara din orașul Novaci, Elena Dârvăreanu. “Colega noastră Elena Dârvăreanu a venit să ne întâlnească în ziua sa liberă, pentru că aici biblioteca publică este deschisă duminica fiindcă așa este obișnuită comunitatea, și  a venit cu soțul său, Dinică Dârvăreanu, care iubește Novaciul, istoria și cultura sa și le face cunoscute și altora. Mii de mulțumiri! Ne-am încheiat traseul din această primă zi vizitând minunile naturii adăpostite în Peștera Muierilor de la Baia de Fier. Urmează poveștile din Polovragi, unde s-a așezat tabăra, dar despre acestea și altele la fel de frumoase și spectaculoase veți citi în broșura pe care o vom scoate după ce ne vom cunoaște mai bine bogăția și zestrea noastră gorjenească”, conchide Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Județene “Christian Tell” din Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here