Anul cultural folcloric „Maria Apostol”, deschis oficial

611

Anul cultural focloric „Maria Apostol” a fost deschis oficial joi. Evenimentul s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.

Momentul deschiderii anului cultural folcloric „Maria Apostol” nu a fost ales întâmplător. Anul acesta, în luna august, se vor împlini 60 de ani de la naşterea celebrei artiste a cântecului popular românesc. „Peste puţină vreme, mai precis pe data de 11 august 2014, se împlinesc 60 de ani de la naşterea celebrei Maria Apostol, care este acolo sus, alături de marii artişti ai naţiei române. (…)

anul cultural folcloric Din păcate, o boală incurabilă a măcinat-o (…) şi s-a sfârşit din viaţă pe data de 5 septembrie 1993, fiind condusă pe ultimul drum de o mulţime îndurerată, de mii de oameni; a fost înmormântată chiar de ziua sa onomastică, de Sf. Maria mică, pe data de 8 septembrie 1993”, a declarat publicistul şi omul de cultură Dorin Brozbă.

anul cultural folcloric (3)La evenimentul ce s-a desfăşurat joi la sediul CJCPCT Gorj şi-a dat concursul şi Roxana Croitoru, unul dintre copiii care, cu fiecare festival la care participă, aduc faimă judeţului nostru. Ea a adus un frumos omagiu Mariei Apostol, interpretând două dintre cântecele acesteia. La eveniment a participat şi o altă tânără speranţă a cântecului popular gorjenesc – Maria Beatrice Băndoiu. „Sunt la fel de apropiată de Maria Apostol, precum sunt şi de Maria Lătăreţu şi de Filofteia Lăcătuşu. În felul acesta am pornit eu, cântându-le cântecele. La unele concursuri am evoluat cântând chiar cântecele Mariei Apostol; între primele mele înregistrări se numără şi una dintre piesele dumneaei. Mă bucur că domnul Brozbă o menţine prezentă în amintirea gorjenilor noştri fiindcă ar fi un mare păcat să o uităm”, a spus aceasta.

anul cultural folcloric (2)Casa-muzeu „Maria Apostol”, dată uitării
Celebra interpretă de muzică populară are o casă-muzeu în comuna Runcu, comună în care s-a născut, casă ce a fost inaugurată în luna septembrie a anului 2009. Spre dezamăgirea celor care s-au implicat în construirea şi amenajarea casei-muzeu, aceasta stă închisă mai mereu. Tocmai de aceea se doreşte mutarea ei la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. „Peste puţină vreme se vor împlini deja 5 ani de la inaugurarea casei-muzeu Maria Apostol şi, spre mâhnirea mea şi a iubitorilor de folclor, de vreo doi ani de zile această casă stă mereu închisă. Am făcut mai multe sesizări la conducerea comunei; până acum nu s-a întâmplat nimic şi, din discuţiile mele recente cu băiatul Mariei Apostol, Mălin Apostol, se pare că, dacă se continuă astfel vom lua aceste lucruri şi le vom duce la locul lor, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Deja am vorbit cu domnul director Dumitru Hortopan să ducem acele lucruri la Curtişoara, să fie alături de alţi mari artişti ai României (Filofteia Lăcătuşu, Domnica Trop şi Gheorghe Zamfir) astfel încât la muzeul de la Curtişoara să avea o alee a artiştilor unde să realizăm evenimente culturale”, a mai spus Dorin Brozbă. Maria Apostol a debutat în muzică la vârsta de 5 ani pe scena Căminului Cultural Runcu. Până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ. În 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peştişani, a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist în acea perioadă. Din toamna lui 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din Bucureşti.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.