Anul 2010 începe cu majorarea impozitelor

167

oameni ghiseuPentru târgujieni, anul 2010 începe cu veşti foarte proaste. Locuitorii municipiului Târgu-Jiu vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a achita bani municipalităţii.

De la 1 ianuarie 2010, vor fi majorate cu 21% impozitele pe clădiri, terenuri intravilane şi terenuri arabile extravilane.

Majorările prevăzute de Primăria Târgu-Jiu sunt justificate de către reprezentanţii instituţiei prin indexarea indicelui de inflaţie al anilor anteriori. „Întrucât din 2006, la Târgu-Jiu nu au mai fost mărite taxele şi impozitele, ele vor fi indexate, nu mărite, în conformitate cu o Hotărâre de Guvern. În alte judeţe impozitele au fost indexate încă din 2007. Pentru cei care plătesc însă până pe 30 martie va fi păstrată în continuare bonificaţia de 10%, iar pentru cei cu venituri sub 440 de lei pe membru de familie se vor aplica reduceri. De asemenea, vor fi scutiţi de plata impozitului cei cu venitul de sub 100 de lei pe membru de familie”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Tg-Jiu.
Impozitele vor fi calculate după anumite criterii, în funcţie de zona în care acestea sunt situate. De exemplu, pentru un teren situat în zona A a municipiului Târgu-Jiu, creşterea va fi de la 5.400 de lei vechi pe metrul pătrat la 6.500 de lei vechi pe metrul pătrat.
Criza se resimte în încasări
Cum era de aşteptat, vestea creşterii impozitelor nu a fost primită tocmai bine de târgujieni. Cu toate că majorările se vor aplica din prima zi a anului următor, cea mai mare parte a acestora nu s-au înghesuit să-şi plătescă datoriile către stat la finele acestui an. În 2009, încasările Direcţiei de Impozite şi Taxe ale Municipilului Târgu-Jiu din această perioadă se situează la jumătatea raportărilor de la sfârşiului anului 2008. Astfel dacă în anul precedent se făceau încasări de un miliard de lei vechi pe zi, în acest an se strâng în jur de 500 de milioane de lei vechi zilnic.
„Este mai rău ca la sfârşitul anului trecut, în special în ceea ce priveşte amenzile. Avem de recuperat circa 20 de miliarde de lei vechi numai de la cei care au luat amendă”, a menţionat Mariana Budulan, director al Direcţiei Impozite şi Taxe Târgu-Jiu. Pentru întârzieri vor fi încasate penalităţi de 0, 01% pe zi. Angajaţii Direcţiei vor fi la serviciu în zilele de 24, 28, 29 şi 30 decembrie. Reprezentanta Direcţiei a mai adăugat că în prima săptămână a anului viitor, se vor încasa doar restanţele din anul anterior.
Oana Paloş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here