Anul 2010 a venit cu scumpiri – Gorjenii vor plăti mai mult pentru alimente, ţigări, carburanţi şi energie

402

PetromPrima zi a noului an a venit cu un val de scumpiri pentru piaţa din Gorj. Majorarea accizelor şi a cursului de schimb la care se calculează

acestea de la 1 ianuarie are un impact semnificativ la ţigări şi produse din tutun, unde s-a înregistrat o scumpire de aproape 14%, preţurile celorlalte produse accizabile urmând să crească cu o singură cifră.

La carburanţi, principalele companii de profil au majorat deja preţurile, de la 1 ianuarie, cu peste 5%. Combustibilii au o pondere în coşul de calcul al inflaţiei de 6,78%. În schimb, preţul la gaze rămâne nemodificat cel puţin până la mijlocul anului. Consumul de gaze la nivel naţional a scăzut în 2009 cu 17,5%. De asemenea, din prima zi a acestui an au fost eliminate accizele la mai multe produse de lux, printre care iahturile, parfumurile, blănurile, armele de vânătoare şi bijuteriile.
Preţul energiei electrice, indexat cu inflaţia
De asemenea, preţul plătit de firme şi populaţie pentru energia electrică a crescut cu 3,5% – 4% de la 1 ianuarie 2010, fiind indexat cu inflaţia. Energia electrică are o pondere destul de ridicată în coşul de calcul al inflaţiei, de peste 5%. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis că, începând cu 1 ianuarie, preţul plătit de consumatorii industriali şi casnici pentru energia electrică să fie indexat cu inflaţia, estimată între 3,6% si 4%. „Nu pot spune însă cu cât se va scumpi electricitatea. În lei, această indexare este văzută ca o creştere, însă în euro, ea este constantă. ANRE a avut în vedere, în luarea acestei decizii, deprecierea leului de la 3,5 lei/euro, la 4,2 lei/euro”, a declarat pentru NewsIn, preşedintele ANRE, Petru Lificiu.
Consumul de energie electrica a scăzut la şase luni cu aproximativ 8,8%, faţă de primul semestru din anul trecut, iar la unsprezece luni, scăderea a fost de 8%. Energia electrică de înaltă tensiune alimentează circa 100 de companii mari din industrie, cu tensiune medie sunt alimentaţi aproximativ 14.000-15.000 de agenţi economici şi 100.000 de consumatori casnici, iar alte opt milioane de casnici, prin joasă tensiune. Începând cu 1 ianuarie 2009, energia electrică a fost scumpită cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, iar pentru consumatorii casnici a rămas neschimbată.
carne-porc-2Carnea va fi mai puţină pe mesele gorjenilor
Preţul la mâncare va creşte simţitor anul acesta, dar nu chiar de luna aceasta. Cel mai mare impact va fi generat de lipsa subvenţiilor acordate până acum de la bugetul de stat. Carnea va cunoaşte cea mai mare majorare de preţ, din cauza lipsei subvenţiilor: pentru carnea de porc şi de pasăre se preconizează o creştere de preţ de până la 25%, pentru ca la carnea de vită majorarea să ajungă până la 50%. Nici laptele nu scapă de furia scumpirilor, dar majorările preconizate sunt de 3-8%, în funcţie de fabricant. Accizele la utilităţi şi variaţia cursului valutar sunt responsabile de noile preţuri. În schimb, nu se întrevede vreo modificare a preţului pâinii, în ianuarie.
„Eu estimez că 22% va fi o creştere care se va simţi la preţul cărnii de porc, mai ales pentru producţia de materie primă. La acest procent se vor mai adăuga costurile suplimentare din domeniul energiei electrice sau a majorării unor taxe şi impozite locale, care de asemenea se vor reflecta în preţul cărnii. Totuşi, nu cred că va fi o creştere mai mare de 30% la alimente”, a spus pentru un cotidian central Stanca Tudor, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. Potrivit specialiştilor, totul depinde însă de hotărârile pe care Guvernul le va lua în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat zootehniei. „Oamenii trebuie să ştie că scumpirea nu va veni imediat în primul semestru al anului, ci va fi simţită după 180 de zile, perioadă în care comercianţii vor mai avea rezerve de produse, la preţul din 2009”, a adăugat Stanca Tudor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here