Antonis Constantinides vrea mai mult decât o simplă prezență în Final Four / “Nu ne vom împiedica de nume de echipe!”

219

Cu scorul de 2-1 în confruntările cu francezii de la Le Mans, Energia a ajuns să evolueze în Turneul Final Four al EuroChallenge, o competiție în care debuta abia în urmă cu câteva luni. În ciuda lipsei experienței la acest nivel, baschetbaliștii echipei gorjene s-au descurcat de minune, iar antrenorul Constantinides continuă să viseze la performanțe și mai mari.

Performanța pe care echipa de baschet a reușit-o este una cu care nu doar clubul târgujian se poate mândri, ci și orașul, dar și întreg baschetul românesc. Aceasta a fost și ideea cu care antrenorul cipriot al Energiei a început conferința de presă de după victoria cu 79-64 reușită de gorjeni în fața francezilor de la Le Mans: “Felicitări tuturor pentru această victorie, jucătorilor, antrenorilor și conducătorilor acestui club. Felicitări orașului Târgu-Jiu și baschetului românesc pentru ceea ce s-a realizat în acestă seară aici, este ceva extraordinar. Nu este ușor ca o echipă debutantă în EuroChallenge să ajungă până în Final Four”, a declarat Antonis Constantinides. Acesta a ținut să precizeze că această calificare nu poate fi considerată drept o întâmplare, ci a fost rodul unei munci continue: “Acest lucru s-a întâmplat pentru că din 16 august, când am început pregătirea, am lucrat enorm de mult, atât în teren, cât și în afara terenului. Am încercat să ne pregătim cât de bine putem, dar cel mai important lucru este aspectul individual pe care l-am realizat, atât ca jucători, cât și ca antrenori, să credem în noi înșine. Este o muncă de familie cu ceea ce s-a întâmplat acum și vom termina sezonul așa”, a mai spus antrenorul echipei târgujiene.

Își joacă șansele și în Final Four
Semifinalele FIBA EuroChallenge:
Energia Târgu-Jiu vs. Trabzonspor Medical Park
JSF Nanterre vs. Fraport Skyliners
Nimeni nu le-a dat vreo șansă de calificare nici în prima și nici în a doua grupă, cu atât mai puțin în tripla confruntare cu Le Mans, așa că nici pentru semifinală Energia nu este cotată ca favorită. Împerecherea, stabilită odată cu prima tragere la sorți, îi pune față în față pe elevii lui Constantinides cu turcii de la Trabzonspor Medical Park, învingătoarea urmând apoi să joace cu trofeul pe masă. Fără a fi favorită, Energia are șansele ei, iar Constantinides spune că și le va juca pentru a ajunge chiar mai sus decât se află acum: “Nu știu unde ne vom opri anul acesta, dar nici noi, ca antrenori, nici jucătorii nu ne vom împiedica de nume de echipe. Vrem doar să câștigăm fiecare meci, iar limita noastră este să fim în top. Sper din suflet ca limita noastră să nu fie în Final Four. Din moment ce am ajuns în Final Four, avem procentajul nostru de a ajunge în finală și apoi pentru câștigarea finalei”, a mai spus antrenorul echipei târgujiene. Acesta a apreciat drept extrem de important aportul suporterilor și le promite acestora că vor lupta în continuare visând chiar la trofeu: “Vreau să le mulțumesc fanilor. Au fost extraordinari în acestă seară, mai ales în primele două sferturi, când noi am fost cam nervoși ca și echipă. Ne-au dat foarte multă energie și cred, ca și antrenor, că am meritat 100% victoria în această seară, pentru că în ultimele două sferturi am fost echipa mult mai bună decât Le Mans. Din moment ce lași în spate echipe ca Astana, Brindisi și Le Mans nu poți să ai altă țintă în Final Four decât să ajungi în finală și chiar câștigarea ei”, a mai spus Constantinides. Un cuvânt de mulțumire pentru publicul gorjean a avut la finele partidei cu Le Mans și Tal Karpelesz: “Mulțumim pentru felicitări, dar cel mai bun jucător în acestă seară au fost fanii. Sala a fost arhiplină și a fost incredibil ce au reușit să transmită în teren. Ne-au împins de la spate pe parcursul tututror celor 40 de minute și atunci când am fost conduși și atunci când noi am condus, astfel că această victorie este în totalitate a lor”, a declarat jucătorul Energiei.

Constantinides a mulțumit tuturor
Antrenorul cipriot al Energiei a fost deseori lăudat pentru munca depusă și rezultatele echipei gorjene din ultima vreme, însă acesta spune că nu trebuie uitați și colaboratorii săi, a căror muncă a fost oarecum în umbră în toată această perioadă: “Toată lumea a vorbit despre jucători și despre mine, și aici mă refer la lucruri pozitive, vreau să spun ceva și despre doi dintre partenerii mei, Claudiu Alionescu și Bojan Hristovski, pentru că au o parte importantă la acest succes pe care l-am avut. Vreau să le mulțumesc din inimă, dar și jucătorilor care au fost în prima parte alături de echipă, Dani Tudosă și Vasile Ștefan. De asemenea, le mulțumim lui Frankie Sullivan și Larry Turner care ne-au ajutat să trecem de faza grupelor, în special Frankie care ne-a ajutat în Italia să câștigăm acel meci capital cu Brindisi!”, a ținut să precizeze Antonis Constantinides.

tal 18“Este rezultatul unei munci extraordinare. Petrecem foarte mult timp în sala video, la sala de forță, cât și pe teren. Toată lumea se sacrifică pentru toată lumea, suntem un grup, niciun jucător nu este mai presus de ceilalți, astfel că este o victorie a grupului. Am fost foarte pregătiți pentru acest meci. Am avut un plan de meci extraordinar de bun, iar domnul antrenor ne-a spus exact ceea ce trebuie să facem. Am urmărit indicațiile, am pus suflet și până la urmă am reușit această victorie. Am simțit tot timpul că vom câștiga acest meci. Cu fanii noștri alături suntem ca un castel. Nimeni nu poate să intre aici și să plece cu o victorie!”, Tal Karpelesz, jucător Energia Târgu-Jiu.

kunter“Diferența s-a făcut în sfertul trei, unde le-am oferit foarte multe oportunități de unu la unu. Când oferi astfel de oportunități și opt recuperări ofensive în plus, acolo s-a făcut diferența de pe tabelă… Este un turneu Final Four și nu știi ce se poate întâmpla. Jucați cu Trabzonspor, o echipă de un alt nivel, însă nimeni nu trebuie să subestimeze acestă echipă, pentru că Energia are jucători de calitate”, Erman Kunter, antrenor Le Mans.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here