Anticipat! – Primarul Cotojman spune stop exploatării auto a carierei Stejari

153

cotojmanEdilul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, este capabil să îşi dea mandatul viitor pentru a stopa exploatarea carierei redeschise de la Stejari de către o firmă privată care ar urma să transporte cărbunele cu autovehicule de mare tonaj.

Primarul a declarat joi că nu va permite ca drumurile deja alterate ale comunei să fie distruse de aceşti transportatori el dorind de fapt ca activitatea unităţii să fie realizată în aceleaşi condiţii, adică prin intermediul benzilor transportoare, în care se lucrează acum la altă unitate minieră din comună. Cariera de lignit Stejari-Bustuchin, întinsă pe o suprafaţă de şapte hectare, a fost închisă în urmă cu aproape nouă ani, apoi a intrat în conservare.

Primarul Cotojman a anunţat la sediul PDL din Târgu-Jiu că sunt sindicalişti care vor ca transportarea cărbunelui exploatat de la Stejari să se facă altfel decât cu benzile transportoare. Asta după ce, în această lună, printr-o hotărâre de guvern, a fost aprobată redeschiderea carierei Stejari-Bustuchin, administraţia locală, împreună cu reprezentanţii unităţii miniere Prigoria fiind cei care au întreprins toate demersurile pentru repunerea în funcţiune a carierei. Edilul a spus de altfel că decizia redeschiderii carierei a fost luată de autorităţile locale după ce s-a constatat că exploatarea minieră Prigoria mai are rezerve de cărbune pentru circa un an de zile. Primarul a pus în balanţă faptul că, după acest termen cei aproximativ 400 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea aici ar urma să rămână fără locuri de muncă. Astfel, angajaţii de la unitatea minieră Prigoria îşi vor muta activitatea la cariera Stejari-Bustuchin, ale cărei rezerve de cărbune mai durează circa 20 de ani.

Preferă excavatoarele, benzile şi trenurile

Primarul a spus răspicat de mai multe ori că nu va permite ca în această carieră să se lucreze altfel decât cum se munceşte la Prigoria. “Eu m-am zbătut să redeschid această carieră ca să le putem oferi în continuare angajaţilor din actuala unitate minieră locuri de muncă. Am înţeles că au fost discuţii cum că ar încerca cineva să exploateze această unitate, Stejari-Bustuchin, cu utilaje auto, lucru cu care nu sunt de acord. Având în vedere starea drumurilor din comună, în special a DJ 675 C, care ar trebui străbătut pentru a transporta cărbunele extras, nu pot să permit o altfel de exploatare decât cea cu utilajele care sunt acum acolo, acele excavatoare gigantice. Drumul respectiv e impracticabil, iar locuinţele din zonă sunt afectate, dacă se va demara o astfel de activitate şi vor trece pe acolo camioane cu cărbunele exploatat, sigur se vor dărâma. Mai mult, oamenii pentru care m-am luptat să aibă locuri de muncă şi le vor pierde, dacă vine cineva din afară, particular, cu utilaje auto” a declarat Cotojman.

A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here