Din punctul de vedere al echipamentelor radio şi al terminalelor de telecomunicaţii, legislaţia include mai multe acte normative: 1. Hotărârea de Guvern nr. 88/23.01.2003 şi Hotărârea de Guvern 236/20.02.2004; 2. Hotărârea de Guvern nr. 497/18.04.2003 privind stabilirea condiţiilor de întroducere pe piaţă şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilităţii electromagnetice; 3. Ordinul Ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor nr. 12.333/29.12.2005 privind procedura de înregistrare a producătorilor, modul de evidenţă şi de raportare a datelor privind echipamentele electrice şi electronice şi deşeurile de echipamente electrice şi electronice; 4. Hotărârea de Guvern nr.448/10.06.2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice; 5. Decizia preşedintelui IGCTI nr. 373/17.08.2005 privind aprobarea Procedurii de supraveghere a pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de telecomunicaţii din punctul de vedere al compatibilităţii electromagnetice; 6.Ordinul ministrului MCTI nr. 125/19.04.2003 pentru adoptarea unor măsuri privind importul sau comercializarea telefoanelor mobile; 7. Ordinul ministrului MCTI nr.42/21.02.2005 privind aprobarea Listei standardelor europene armonizate pentru echipamentele radio şi terminalele de telecomunicaţii; 8. Ordinul Ministrului Sănătăţii şi Familiei nr. 1007/2002 care urmează Directivei Europene nr. 199/519/EC, bazate pe recomandările ICNIRP, care impune nivelurile de expunere admise; 9. Normele Generale de Protecţie a Muncii nr. 880/06.12.2002”.
Antenele de telefonie mobilă sunt instalate cu respectarea legislaţiei ?
Reprezentanţii Vodafone, Cosmote şi Orange neagă faptul că emiţătoarele instalate pe teritoriul României s-ar fi făcut în lipsa unor prevederi legale. „Din punctul de vedere al impactului asupra mediului înconjurător, menţionăm Legea Protecţiei Mediului nr. 137/1995, înlocuită de Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/22.12.2005.
Potrivit acestora, „staţiile de bază funcţionează la joasă tensiune şi emit niveluri reduse de câmpuri de radiofrecvenţă, înţelegând prin aceasta că, la măsurare, valorile intensităţii câmpului electromagnetic se situează sub 1%, faţă de limitele la nivelul solului stabilite de standardele ICNIRP, pentru publicul larg.
Comunitatea ştiinţifică internaţională şi forurile medicale abilitate care au evaluat cercetările efectuate până în prezent nu au identificat nici un risc asupra sănătăţii umane asociat cu energia de frecvenţă radio provenind de la staţiile de bază amplasate în zone accesibile publicului”.
Chiar dacă Vodafone, Orange şi Cosmote ne anunţă că „respectă atât legislaţia românească în vigoare, cât şi normele europene şi standardele internaţionale impuse de organisme abilitate” rămâne de văzut care vor fi efectele în timp asupra celor care au ca vecin o antenă GSM.
Pentru că din cele de mai sus putem trage concluzia că antenele companiilor de radio-comunicaţii sunt montate legal şi – cel mai probabil – cu respectarea parametrilor internaţionali, rămâne ceva ce nu se ştie: efectul expunerii îndelungate la aceste radiaţii.
Iată şi câteva opinii ale unor cetăţeni îngrijoraţi:
„Aceste antene nu le vedem decât pe blocuri, spitale, şcoli, biserici, adică exact acolo unde nu ar trebui să fie şi unde sunt interzise în ţările mai civilizate şi mai avansate din punct de vedere tehnologic. S-au făcut referate ştiinţifice în toată lumea despre efectul lor nociv care arată că în timp, 10-15 ani, pot provoca pierderi de memorie, cancer, leucemie, etc. V-aţi gândit cât i-ar costa pe ei construirea unor amplasamente pentru antene? Din această cauză cred că dau spăgi destul de mari cei cu antenele pentru a obţine tot felul de avize de la autorităţi care în loc să ne protejeze ne fac numai rele.Trăim şi aşa într-o lume destul de poluată şi în loc să luăm măsuri să îndepărtăm fiecare factor nociv, oricât de mic, nouă ni se bagă pe gât tot felul de lozinci care nu duc decât la îmbogăţirea firmelor de profil şi îmbolnăvirea populaţiei. JOS ANTENELE!!”
„Din întâmplare sunt administrator de bloc şi tocmai am primit o astfel de ofertă din partea unei firme (nu contează numele) pentru montarea unei antene.
Dacă nu sunt nocive îmi pun întrebarea ” «De ce a cerut în mod expres semnăturile locatarilor de la ultimul etaj ? » „cel mai afectat. Iar în legătură cu acele presupuse „atenţii” nu sunt de acord şi vă spun că nu se primesc, dar vorba proverbului” un prost aruncă o piatră în lac şi zece deştepţi nu o pot scoate”. E uşor să învinuieşti pe cineva, dar probe de ce nu se aduc? Persoana care a scris de aceste „atenţii” a dat personal unui administrator aşa ceva ? Dacă da de ce ?”
„Specialiştii ştiu cel mai bine care sunt efectele, dar din păcate „nu pot vorbi” că-şi pierd locul de muncă”.
„Mai bine uitaţi-vă ce puneţi în farfurii când mâncaţi şi ce nivel de stres aveţi, şi ce beţi, şi dacă dormiţi, şi dacă faceţi sex şi aşa mai departe. Eu lucrez în domeniu şi sunt cel mai expus de aceste antene dar nu am toate aceste simptome de care se vorbeşte în articol. Lumea caută explicaţiile cele mai la îndemână pentru starea aiurea în care se află, dar nu merg mai bine să facă nişte analize să constate că poate ar fi mai bine s-o lase mai uşor cu mâncarea de proastă calitate”.”Toţi cei care comentează, au un mobil în buzunar.
O întrebare: se poate trăi acum fără mobil? Dacă se poate atunci renunţaţi la ele şi vor dispărea şi antenele. Până atunci mai bine luaţi-vă de pădurile tăiate, de gazele de eşapamant, de E-uri, antenele lăsaţi-le mai pe la urmă”.
EXISTĂ O SPERANŢĂ?
În urmă cu câtva timp „Primul laborator din România pentru determinarea radiaţiilor produse de telefoanele mobile s-a deschis la Craiova. Aici, oricine poate afla cât de nocivă este utilizarea acestor aparate în viaţa de zi cu zi, dar şi care sunt efectele folosirii lor îndelungate, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET. Labo-ratorul a fost realizat în perioada 2007-2009, ca parte a proiectului SAREMF, finanţat de Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiinţifică. „Este un laborator independent, care aparţine unui organism de stat şi care nu are înţelegeri cu dealerii sau cu producătorii de telefonie mobilă”, a declarat profesor doctor inginer Andrei Marinescu.
Specialiştii de la Craiova vor colabora cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), iar atunci când vor exista semne de întrebare cu privire la nivelul ratei specifice de absorbţie a radiaţiilor electromagnetice (SAR) în cazul unor aparate, ele vor fi testate în cadrul laboratorului. Tot aici vor veni şi semnalele din statele comunitare, astfel că atunci când o ţară membră UE descoperă un anumit tip de telefon mobil care nu este conform standardelor europene, comunică concluziile şi celorlalte state, unde testele se repetă. Dacă rezultatele sunt aceleaşi, se iau măsuri şi se scot terminalele de pe piaţă sau firma producătoare este amendată. Oricine poate merge cu telefonul mobil la Craiova, unde, contra cost, poate afla dacă aparatul pe care îl deţine se încadrează în limita de 2 waţi pe kilogram, stabilită în cadrul UE. Toţi dealerii de telefonie mobilă au obligaţia să afişeze nivelul ratei specifice de absorbţie a radiaţiilor, aşa că „fiecare decide dacă îşi cumpără un telefon frumos, dar cu SAR de 2 sau unul de 1,5, în funcţie de priorităţi”, a explicat Andrei Marinescu.
Deschiderea laboratorului reprezintă şi un sistem de detectare a „importurilor gri, de obicei fără control şi care aduc în ţară ilicit telefoane mobile”, a continuat Marinescu. Efectele cele mai nocive sunt asupra copiilor şi a femeilor însărcinate, care folosesc celularele fără niciun fel de precauţie şi un timp îndelungat, avertizează coordonatorul atelierului de la Craiova. „Noi aveam 20 de ani când am intrat prima oara în contact cu mobilul, dar acum nu mai există limită de vârstă pentru aşa ceva”. În prezent, în România sunt utilizate peste 20 milioane de telefoane mobile, iar în Europa – peste 300 milioane, potrivit datelor furnizate de ICMET. Şi, adăugăm noi, toate aceste milioane de telefoane sunt alimentate cu semnal doar prin antenele GSM de pe acoperişul clădirilor …
Marius Bazalt
Am teren de închiriat 660 m2 pentru a monta antena satelit telefon 0744992798
Telefon 0744992798
Am teren de închiriat 660 m2 pentru a monta antena releu