Antenele de telefonie mobilă o existenţă…NOCIVĂ?

1013
retele-gsmDe când cu telefonia mobilă, tot mai multe antene au fost amplasate pe blocurile de locuinţe din centrul municipiului Tg.Jiu. A se vedea Parângul, Romarta, Gorj Hotel, blocurile de pe strada Unirii etc. Oamenii, deţinători sau nu de telefoane mobile, s-au întrebat mereu şi se mai întreabă dacă aceste antene sunt nocive şi periculoase pentru sănătate ?!

Cei interesaţi, marile companii de telefonie mobilă, susţin că aceste antene nu sunt dăunătoare, alţi specialişti susţin, dimpotrivă, că sunt dăunătoare şi tocmai de aceea, au creat diverse dispozitive de anihilare a undelor produse de antene în combinaţie cu telefonul. Ei argumentează cu stările invocate de oamenii care locuiesc în vecinătatea staţiilor de emisie recepţie pentru telefonie mobilă – cunoscute şi ca staţii de bază – care pretind că respectivele staţii le-au provocat îmbolnăviri care pornesc de la tulburări ale somnului şi erupţii, până la afecţiuni neuromotorii şi cancer. Reacţiile adverse includ dureri de cap, dureri cardiace, insomnie, stare de oboseală avansată şi iritabilitate, pierderi de memorie, ca tulburări principale. Tulburările funcţionale ale sistemului nervos s-au manifestat ca disfuncţii vegetative, sindrom de astenie vegetativă şi neurastenie. Printre tulburările sistemului cardiovascular s-au numărat distonia neurocirculatorie, hipertensiunea, presiunea arterială scăzută.

Tocmai de aceea, vă prezentăm, o parte dintre opiniile exprimate pana în prezent pe această temă. Înainte de acestea, un prim argument :
Iată mai întâi cum recunoaşte (implicit) Guvernul României nocivitatea acestor antene ?!
Că antenele de telefonie mobilă amplasate pe imobilele de locuinţe pun în pericol viaţa şi sănătatea locatarilor este un adevăr. Guvernul României recunoaşte nocivitatea radiaţiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobilă, prin Ordonanţa nr. 2/2006 din 12/01/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.57 din 20/01/2006, privind reglementarea drepturilor salariale şi a altor drepturi ale funcţionarilor publici pentru anul 2006, care prevede prin Art. 16.
-(1) Spor pentru condiţii vătămătoare, de până la 10% din salariul de bază, se acordă funcţionarilor publici care desfăşoară activitate în autorităţile şi instituţiile publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înalta frecvenţă, staţii de bruiaj.
(2) Categoriile de funcţionari publici, cuantumul sporului prevăzut la alin. (1) şi condiţiile de acordare se stabilesc, în limitele prevăzute de lege, prin actul administrativ al ordonatorului principal de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul aprobat.
(3) Locurile de muncă pentru care se acordă sporul prevăzut la alin. (1) vor fi stabilite pe baza buletinelor de determinare emise de către autorităţile abilitate în acest sens.
Având în vedere cele menţionate mai sus, se făcea un apel către Consiliile Locale din ţară privind adoptarea unor Hotărâri de Consiliu prin care să se interzică amplasarea antenelor de telefonie mobilă pe imobilele de locuinţe.
„Considerăm a fi deosebit de utilă realizarea de către Direcţiile de Sănătate Publică a următoarelor determinări: inducţia magnetică, curentul de contact, intensitatea câmpului electric, intensitatea câmpului magnetic şi densitatea de putere, mărimi care pot fi măsurate direct conform Art. 3, Punctul 4, litera i din Ordinul nr.1007/2002 din 13/12/2002 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 929 din 18/12/2002, privind aprobarea Normelor de reglementare a nivelurilor de referinţă admisibile de expunere a populaţiei generale la câmpuri electromagnetice cu frecvenţele de la 0 Hz la 300 GHz”, a declarat la timpul respectiv Preşedintele APC România.
În ţară, antenele sunt puse sub lupă
Multe dintre Consiliile Locale din ţară au dorit interzicerea amplasării antenelor de telefonie mobilă pe blocurile din muncipii pe motiv că afectează sănătatea cetăţenilor. Iniţiatorii hotărârilor sustineau, la data respectivă, că în multe oraşe din ţară au loc astfel de acţiuni sau că sunt în curs de pregătire. Studiile zic că nu e dracul chiar aşa de negru, dar istoria ne învaţă că studiile astea se pot înşela chiar foarte tare.
Ministerul Comunicaţiilor susţine că nu e nici o problemă, dar se bazează pe analizele făcute în străinătate, nu la noi în România. Mai mult, nu ştiu ce oficial al Uniunii Europene zicea că piaţa de telefonie mobilă din România nu este “matură”, dând de înţeles că ar fi ceva legat de standardele tehnice.
Dacă povestea cu “antenele ne afectează sănătatea” va apărea în mai multe locuri din ţară, am putea vedea efectul de “bulgăre” şi toată tărăşenia s-ar putea transforma într-un posibil frumos studiu de caz…
Povestea ajunge şi la reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă, care dau asigurări că telefoanele mobile şi staţiile de bază ale reţelei sunt proiectate şi operate în condiţii de siguranţă, astfel încât oamenii care utilizează serviciile de telefonie mobilă, sau se află în apropierea antenelor mobile să nu fie expuşi nici unui risc asupra sănătăţii. Standardele de siguranţă sunt garantate şi de producătorii de echipamente şi terminale, în conformitate cu normele de expunere la campurile de radiofrecvenţă stabilite de organismele naţionale şi internaţionale, dintre care menţionăm Comisia Internatională de Protecţie faţă de Radiaţiile Non-Ionizante (ICNIRP).
Nu contestăm acest lucru, dar atunci nu ne explicăm cum foarte mulţi angajaţi ai unor instituţii publice beneficiază de „spor de antenă”, având în vedere faptul că pe clădirile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea se află, în unele cazuri, adevărate păduri de antene. Sporurile respective au fost obţinute în urma unor măsurători care au stabilit că nivelul de radiaţii este peste limite normale, lucru ce a impus acordarea unor sporuri în bani şi zile suplimentare la concediul de odihnă pentru cei care stau în preajma acestor antene. (Va urma)
Marius BAZALT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here