ANSVSA: Trei noi focare de pestă porcină africană, în Gorj!

1241

La finele săptămânii trecute, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prezentat situația actualizată privind evoluția focarelor de pestă porcină africană de la nivelul întregii țări. Trei cazuri recente se înregistrează și în județul Gorj.

La data de 8 aprilie 2021, ANSVSA raporta un număr de 402 focare active de pestă porcină africană, fiind afectate un număr de 112.927 porcine (animale afectate din focarele active).
Dintre acestea au fost declarate 8 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A. În intervalul 2-8 aprilie 2021 au fost înregistrate 15 focare noi PPA: Județul Arad – 1 focar PPA; Județul Bihor – 2 focare PPA; Județul Brașov – 1 focar PPA; Județul Buzău – 1 focar PPA; Județul Cluj – 3 focare PPA; Județul Gorj – 3 focare PPA; Județul Mureș – 1 focar PPA; Județul Sibiu – 2 focare PPA; Județul Vaslui – 1 focar PPA. De asemenea, în același interval calendaristic au fost stinse 22 de focare PPA: Județul Dâmbovița – 3 focare stinse PPA; Județul Galați – 1 focar stins PPA; Județul Maramureș – 1 focar stins PPA; Județul Mureș – 2 focare stinse PPA; Județul Prahova – 3 focare stinse PPA; Județul Satu Mare – 6 focare stinse PPA; Județul Teleorman – 6 focare stinse PPA. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.