La finele săptămânii trecute, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prezentat situația actualizată privind evoluția focarelor de pestă porcină africană de la nivelul întregii țări.
Pesta porcină continuă să fie prezentă în gospodăriile gorjenilor, focarele active reușind să fie stinse cu greu de către autorități. În data de 28 aprilie 2021 erau active în țara noastră un număr de 345 de focare de PPA, din care 10 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 153.309 de porcine (animale afectate din focarele active).
Gorjul conduce în clasament cu 78 de focare
Potrivit situației prezentate de ANSVSA, Gorjul ocupă primul loc pe țară privind numărul focarelor active de pestă porcină africană, numărând nu mai puțin de 78 de focare, fiind urmat de județele Bihor, cu 35 de focare și Sibiu, cu 32 de focare active. În intervalul 23 – 28 aprilie 2021 au fost înregistrate 22 de focare noi de pestă porcină africană: Județul Arad – 1 focar; Județul Bihor – 4 focare; Județul Buzău – 3 focare; Județul Constanța – 1 focar; Județul Giurgiu – 1 focar; Județul Gorj – 1 focar; Județul Ialomița – 2 focare; Județul Maramureș – 3 focare; Județul Sălaj – 2 focare; Județul Sibiu – 1 focar; Județul Suceava – 1 focar; Județul Timiș – 2 focare.
De asemenea, în același interval calendaristic, au fost stinse 45 de focare de PPA astfel: Județul Argeș – 1 focar; Județul Alba – 1 focar; Județul Arad – 10 focare; Județul Cluj – 1 focar; Județul Constanța – 1 focar; Județul Maramureș – 8 focare; Județul Satu Mare – 13 focare; Județul Suceava – 1 focar; Județul Teleorman – 2 focare; Județul Vrancea – 7 focare. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar