ANSVSA: Încă un focar de pestă africană la porcii mistreți, în Gorj

805

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis la finele săptămânii trecute o nouă informare cu privire la stadiul evoluției pestei porcine africane pe teritoriul României, implicit și al județului nostru.

Astfel, în data de 10 iulie 2020, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 155 de localități din 28 de județe, cu un număr de 261 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale). În alte 12 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. În intervalul 2-8 iulie 2020 au fost înregistrate 11 focare noi: Județul Teleorman – trei focare; Județul Gorj – un focar; Județul Bacău – un focar; Județul Satu Mare – cinci focare; Județul Galați – un focar; au fost stinse două: Județul Brăila – un focar; Județul Satu Mare – un focar. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.718 cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.Detaliat, la nivelul județului Gorj situația pestei porcine africane la mistreți se prezintă astfel: 46 de mistreți găsiți morți și 46 de mistreți vânați. Până în prezent au fost despăgubiți 15.136 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 441.003.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.035.820 de lei pentru alți 209 proprietari, de la nivel național.ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here