La ora actuală, pe raza județului Gorj, nu mai este activ niciun focar de pestă porcină africană la porcii domestici. O situație în acest sens a fost prezentată la finele săptămânii trecute de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit ultimului raport al ANSVSA, la data de 17 iunie 2021 mai erau active un număr de 130 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 2 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 35.238 de porcine (animale afectate din focarele active).
10 focare din Gorj, stinse
Astfel, conform reprezentanților ANSVSA, în intervalul 11-17 iunie 2021 au fost înregistrate 18 focare noi de PPA: Județul Bihor – 5 focare; Județul Buzău – 2 focare; Județul Cluj – 2 focare; Județul Dâmbovița – 2 focare; Județul Hunedoara – 2 focare; Județul Sălaj – 1 focar; Județul Satu Mare – 1 focar; Județul Teleorman – 3 focare. Totodată, în același interval calendaristic, au fost stinse 30 de focare de PPA: Județul Alba – 1 focar; Județul Bacău – 1 focar; Județul Bihor – 1 focar; Județul Buzău – 1 focar; Județul Constanța – 2 focare; Județul Cluj – 1 focar; Județul Gorj – 10 focare; Județul Giurgiu – 4 focare; Județul Iași – 3 focare; Județul Mureș – 1 focar; Județul Sălaj – 4 focare; Județul Timiș – 1 focar.
ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condițiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar