La ora actuală, pe raza județului Gorj, mai sunt active doar două focare de pestă porcină africană la porcii domestici. O situație în acest sens a fost prezentată la finele săptămânii trecute de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit ultimului raport al ANSVSA, la data de 1 iulie 2021, la nivel național, mai erau active un număr de 95 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care un focar în exploatații comerciale și două focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 34.708 porcine (animale afectate din focarele active). Dintre acestea, două focare mai sunt active și evoluează pe raza județului Gorj. În intervalul 25 iunie 2021 – 1 iulie 2021 au fost înregistrate 20 de focare noi de PPA: Județul Alba – 1 focar; Județul Bihor – 4 focare; Județul Cluj – 1 focar; Județul Dâmbovița – 1 focar; Județul Gorj – 1 focar; Județul Maramureș – 1 focar; Județul Satu Mare – 3 focare; Județul Sălaj – 2 focare; Județul Teleorman – 6 focare.
De asemenea, în același interval calendaristic au fost stinse 21de focare de PPA: Județul Alba – 1 focar; Județul Bihor – 2 focare; Județul Giurgiu – 1 focar; Județul Iași – 4 focare; Județul Maramureș – 8 focare; Județul Vâlcea – 4 focare; Județul Dolj – 1 focar la nivelul unei exploatații comerciale. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condițiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar