În localitatea Borăscu a fost confirmat încă un focar de pestă porcină africană, iar autoritățile sanitare-veterinare spun că acesta nu este singurul, în săptămânile anterioare fiind confirmate cazuri în aceeași localitate.
Pesta porcină continuă să fie prezentă în gospodăriile gorjenilor, focarele active reușind să fie stinse cu greu de către autorități. Din păcate, săptămânal apare câte un nou focar în localitățile județului nostru, ultimul fiind confirmat la Borăscu. La data de 13 mai 2021 erau active un număr de 310 focare PPA, din care 7 focare în exploatații comerciale și 1 focar în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 140.163 de porcine (animale afectate din focarele active).
Gorjul, în top cu 79 de focare
Potrivit situației prezentate de ANSVSA, Gorjul ocupă primul loc pe țară privind numărul focarelor active de pestă porcină africană, numărând nu mai puțin de 79 de focare, fiind urmat de județele Sibiu – 33 de focare și Sălaj – 26 de focare. În intervalul 7 – 13 mai 2021, la nivel național, au fost înregistrate 11 focare noi de PPA: Județul Alba – 1 focar; Județul Bacău – 1 focar; Județul Bistrița Năsăud – 1 focar; Județul Cluj – 3 focare; Județul Gorj – 1 focar; Județul Giurgiu – 1 focar; Județul Maramureș – 1 focar; Județul Satu Mare – 1 focar; Județul Vâlcea – 1 focar. De asemenea, în același interval calendaristic, au fost stinse 51 de focare de PPA: Județul Arad – 10 focare; Județul Bihor – 14 focare; Județul Cluj – 1 focar; Județul Călărași – 1 focar; Județul Covasna – 5 focare; Județul Maramureș – 6 focare; Județul Mureș – 3 focare; Județul Teleorman – 5 focare; Județul Vâlcea – 6 focare. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar