ANSVSA: Gorjul conduce în topul județelor cu focare de pestă porcină confirmate în 2020 și nestinse încă

1167

Potrivit ultimului raport prezentat vineri de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la ora actuală sunt active un număr de 300 focare pestă porcină africană (PPA), din care 7 focare în exploatații comerciale și 1 focar în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 139.964 porcine.

În intervalul calendaristic 14 – 20 mai 2021, au fost înregistrate, la nivel național, 12 focare noi de PPA: Județul Bihor – 1 focar; Județul Buzău – 2 focare; Județul Iași – 1 focar; Județul Maramureș – 1 focar; Județul Satu Mare – 1 focar; Județul Sălaj – 1 focar; Județul Sibiu – 1 focar; Județul Timiș – 1 focar; Județul Vâlcea – 2 focare; Județul Vaslui – 1 focar. De asemenea, în aceeași perioadă, au fost stinse 22 focare de PPA: Județul Arad – 1 focar; Județul Bacău – 2 focare; Județul Brașov – 2 focare; Județul Ialomița – 1 focar; Județul Mureș – 6 focare; Județul Olt – 4 focare; Județul Satu Mare – 1 focar; Județul Suceava – 1 focar; Județul Timiș – 1 focar; Județul Vâlcea – 2 focare; Județul Vaslui – 1 focar.

Gorjul are 56 de focare din 2020 nestinse
Din analiza focarelor active (300) rezultă că în unele județe (Gorj – 56, Sibiu – 13, Alba – 12, Ilfov – 4, Mehedinți – 3, Bihor – 2, Giurgiu – 1), există un număr de 91 focare de PPA confirmate în anul 2020 care nu s-au stins până la această dată.
,,Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datorează apariției de focare noi în aceleași zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecție și supraveghere nu au fost respectate în totalitate. Din acest motiv, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus luarea unor măsuri de urgenţă, astfel încât să fie prevenită apariția de noi focare de PPA în jurul celor deja existente, iar după îndeplinirea condițiilor legale acestea să fie stinse și ridicate restricțiile în zonele respective”, se arată în informarea emisă de conducerea ANSVSA. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.