ANSVSA: Focar nou de pestă porcină africană, în Gorj

2178

În acest moment, la nivelul județului Gorj, mai evoluează doar două focare active de pestă porcină africană, ultimul fiind confirmat săptămâna trecută.

Potrivit ultimului raport al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în prezent, la nivelul țării noastre, sunt active un număr de 333 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care 3 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 49.257 de porcine (animale afectate din focarele active).
,,În intervalul 30 iulie – 5 august 2021, au fost înregistrate 108 focare noi de PPA: Județul Argeș – 4 focare; Județul Arad – 1 focar; Județul Bacău – 1 focar; Județul Bihor – 5 focare; Județul Brăila – 1 focar; Județul Buzău – 2 focare; Județul Cluj – 2 focare; Județul Galați – 1 focar; Județul Gorj – 1 focar; Județul Ialomița – 43 de focare; Județul Iași – 2 focare; Județul Maramureș – 1 focar; Județul Olt – 3 focare; Județul Prahova – 2 focare; Județul Sălaj – 3 focare; Județul Sibiu – 5 focare; Județul Teleorman – 30 de focare; Județul Vâlcea – 1 focar. Au fost stinse 11 focare de PPA: Județul Bihor – 3 focare; Județul Hunedoara – 1 focar; Județul Sălaj – 1 focar; Județul Satu Mare – 6 focare”, se arată în informarea transmisă de ANSVSA. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condițiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here