Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut publice zilele trecute raportul activităţii de control la nivelul tuturor judeţelor, aferent lunii trecute. Astfel, Direcţiile judeţene Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au desfăşurat 8.884 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor. Ca urmare a neregulilor constatate, la nivel naţional au fost acordate 103 amenzi contravenţionale şi 115 avertismente în valoare totală de 148.000 de lei.
La nivelul judeţului Gorj, ANSVSA a raportat un cuantum al sancţiunilor aplicate de inspectorii sanitar-veterinari în valoare de 2.600 de lei pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
I.M.