ANSVSA: 54 de focare de pestă porcină africană din Gorj au fost stinse

797

Potrivit ultimelor date publicate vineri, 4 iunie, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la data de 3 iunie 2021 erau active, la nivelul întregii țări, un număr de 184 focare pestă porcină africană (PPA), din care 5 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 93.654 porcine (animale afectate din focarele active).

Județul Gorj nu mai este pe primul loc pe țară la numărul focarelor active de pestă porcină, la acest moment mai fiind active 25 de focare, potrivit ultimelor informații publicate de ANSVSA. ,,În intervalul 21 mai – 3 iunie 2021 au fost înregistrate 21 de focare noi de PPA: Județul Arad – 1 focar; Județul Bihor – 3 focare; Județul Cluj – 2 focare; Județul Dolj – 1 focar; Județul Dâmbovița – 1 focar; Județul Maramureș – 6 focare; Județul Satu Mare – 2 focare; Județul Sălaj – 1 focar; Județul Vâlcea – 2 focare; Județul Vaslui – 1 focar; Județul Vrancea – 1 focar.
De asemenea, în același interval calendaristic, au fost stinse 137 de focare de PPA: Județul Arad – 4 focare; Județul Alba – 3 focare; Județul Bihor – 9 focare; Județul Botoșani – 2 focare; Județul Bistrița Năsăud – 5 focare; Județul Brașov – 1 focar; Județul Buzău – 6 focare; Județul Cluj – 9 focare; Județul Dâmbovița – 1 focar; Județul Dolj – 4 focare; Județul Gorj – 54 focare; Județul Giurgiu – 7 focare; Județul Ilfov – 6 focare; Județul Ialomița – 3 focare; Județul Mehedinți – 4 focare; Județul Maramureș – 1 focar; Județul Mureș – 1 focar; Județul Sălaj – 11 focare; Județul Suceava – 2 focare; Județul Timiș – 3 focare; Județul Vrancea – 1 focar.” ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here