Ansamblul brâncuşian, la 76 de ani de la inaugurare

441

Cu ocazia aniversării monumentelor care alcătuiesc Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” şi care au fost predate oraşului de către Liga Femeilor Gorjene în anul 1938, Consiliul Local şi Primăria municipiului Târgu-Jiu, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”, au organizat ieri o procesiune vastă, în care invitaţi au fost şi membrii delegaţiei oraşului Forbach din Franţa, oraş cu care municipiul Târgu-Jiu este înfrăţit de circa un an de zile.

Festivităţile prilejuite cu împlinirea a 76 de ani de când operele lui Brâncuşi de pe Calea Eroilor au fost inaugurate, au debutat la Masa Tăcerii, au continuat pe Aleea Scaunelor, pe sub Poarta Sărutului, participanţii mergând apoi spre Coloana Infinitului. Manifestările de ieri au fost dedicate şi eroilor căzuţi în luptele de la Podul Jiului din ziua de 14 octombrie 1916, moment istoric evocat de către un reprezentant al Direcţiei Judeţene Gorj pentru Arhivele Statului.
Ovidiu Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”, a amintit ieri că data de 27 octombrie 2013 a fost ziua în care s-a semnat dosarul de înscriere pe lista patrimoniului UNESCO a Ansamblului brâncuşian: “Astăzi (n.r. ieri) comemorăm nu numai predarea ansamblului brâncuşian, ci şi luptele de la Podul Jiului, conduse de maiorul Ioan C. Popilian. De asemenea, se împlineşte şi un an de la semnarea dosarului de înscriere pe lista patrimoniului mondial UNESCO a ansamblului brâncuşian. Procesiunea reproduce evenimentele de la 27 octombrie 1938 când a fost inaugurat ansamblul, prin actul de donaţie pe care Arethia Tătărăscu, preşedinta Ligii Femeilor Gorjene, îl făcea Primăriei Târgu-Jiu”.

procesiune2Autorităţile franceze, prezente
La manifestările de ieri au fost prezenţi şi membrii unei delegaţii din oraşul Forbach, Franţa, oraş cu care Târgu-Jiul s-a înfrăţit în urmă cu aproape un an de zile. Delegaţia a fost condusă de către primarul din Forbach, Laurent Kalinowski, care s-a declarat încântat că a putut participa la evenimentul organizat de autorităţile târgujiene. “Cu această ocazie, îl redescopăr pe Constantin Brâncuşi, consider că aici este foarte bine reprezentat; Masa Tăcerii dar şi celelalte opere sunt impresionante, bine conservate şi am auzit că sunt cunoscute şi la nivel internaţional, fiind în plin proces de includere a operelor în patrimoniul UNESCO. Sunt onorat să pot participa la acest eveniment aniversar. Despre Brâncuşi, mai pot spune că a evoluat de-a lungul istoriei, se ştie că este un artist român, dar care a îmbogăţit şi patrimoniul cultural francez prin legăturile pe care le-a avut în timpul vieţii cu Franţa. De când am semnat înfrăţirea, am descoperit că Forbach are lucruri în comun de împărtăşit cu oraşul Târgu-Jiu”, a declarat primarul din Forbach.

procesiune3Planuri comune de dezvoltare
Procesiunea de ieri a fost condusă de primarul Târgu-Jiului, Florin Cârciumaru, care a enumerat proiectele comune pe care oraşul lui Brâncuşi le-a avut cu oraşul Forbach din Franţa, după semnarea actului de înfrăţire. “Acum un an, noi ne-am înfrăţit cu Forbach; am fost personal în fruntea unei delegaţii când am mers în Franţa pentru a semna actul de înfrăţire şi iată că astăzi (n.r. ieri) avem între noi delegaţia franceză. În perioada de când am semnat actul de înfrăţire şi până în prezent, împreună am realizat o serie întreagă de activităţi pe linie culturală, sportivă, şi chiar în această vizită primarul este însoţit de specialişti, de reprezentanţi ai unor instituţii din Forbach şi ai unor societăţi comerciale de acolo. Ne bucură prezenţa lor la Târgu-Jiu şi sunt sigur că după cele văzute şi trăite la noi acasă vor pleca cu o impresie destul de plăcută şi frumoasă despre oraşul nostru, oamenii noştri, ospitalitatea gorjenească, astfel încât să îşi dorească să revină la Târgu-Jiu”, a precizat edilul municipiului Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here