Ansamblul “Calea Eroilor”, cu un pas mai aproape de lista UNESCO

341

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, a declarat ieri că au fost făcuţi paşi importanţi în ceea ce priveşte deschiderea dosarului de candidatură a Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu pentru lista monumentelor protejate de UNESCO.

“Săptămâna trecută s-a semnat acest parteneriat cu Primăria municipiului Târgu-Jiu şi începe procedura înscrierii pe lista UNESCO a acestui ansamblu”, a spus Haşotti. Cel care s-a implicat direct în acest proiect este, alături de reprezentanţii autorităţilor locale, premierul Victor Ponta. Acesta a impulsionat autorităţile române în încercarea de a obţine includerea Ansamblului pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Acesta include în prezent pe lista sa şapte monumente sau locuri din România: Delta Dunării, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighişoara, bisericile de lemn din Maramureş şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.
A.S.

Poarta Sărutului, la o nouă restaurare
Imediat cum vremea se va face frumoasă la începutul anului viitor, una dintre cele mai importante opere brâncuşiene din municipiu va avea parte de noi lucrări de restaurare, banii fiind alocaţi deja. Fondurile nu vin de la bugetul local, ci de la Ministerul Culturii, cel care se va ocupa şi de desemnarea firmei ce va executa lucrările, aici fiind vorba de specialişti care sunt desul de greu de găsit pe piaţă. Circa 380.000 de lei vor fi folosiţi pentru ca partea superioară a operei, cea mai expusă la intemperii, să fie protejată de vitregiile naturii. Pe „acoperişul” lucrării există o foaie de plumb menită să asigure protecţia la intemperii, protecţia fiind concepută de Brâncuşi, dar, odată cu trecerea timpului şi nu numai, opera având nevoie de noi „reparaţii”. Lucrarea a fost restaurată în totalitate în anul 2003, cu fonduri de la Banca Mondială, dar operaţiunile ce trebuiau executate atunci au generat dispute între proiectanţi şi restauratori, calitatea finală a acestora nefiind însă cea mai bună. Ministerul Culturii este cel care va desemna firma care se va ocupa de lucrări, banii alocaţi acum nepierzându-se dacă nu sunt cheltuiţi până la sfârşitul anului. Banii nu se vor pierde pentru că proiectul este inclus în Planul Naţional de Restaurare. Poarta Sărutului face parte, alături de Coloana Infinitului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, pe care Constantin Brâncuşi l-a realizat în 1937 la Târgu Jiu în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Operele respective sunt singurele din lume pe care Brâncuşi le-a realizat şi sunt expuse în aer liber, restul lucrărilor maestrului aflându-se în muzee sau colecţii private.
Gelu Ionescu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here