ANRE a retras licența grupului 5 de la Rovinari

825

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a retras licenţele de producere a energiei pentru grupul 5 al Termocentralei Rovinari şi pentru grupurile 1 şi 6 de la Iernut, cu o putere instalată totală de 630 de MW, care nu mai sunt disponibile, potrivit unui comunicat al reglementatorului.
„Astfel, Comitetul de reglementare al ANRE, întrunit miercuri, 6 noiembrie, a aprobat modificarea Licenţei nr. 1.085 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, acordate Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A, în sensul excluderii blocului G5 din CTE ROVINARI, cu o capacitate instalată de 330 MW electrici, aflat în reparaţie capitală până la 30.06.2021, din Condiţiile specifice asociate acestei licenţe”, anunță ANRE.
Grupul energetic nr. 5 a fost oprit în anul 2014, având nevoie de retehnologizare. Reabilitarea grupului energetic are drept scop reducerea emisiilor poluante, dar şi creşterea duratei de viaţă cu 100.000 de ore. Reabilitarea trebuia finalizată în anul 2020, însă CE Oltenia are ca primă problemă plata certificatelor de emisii de CO2.
În luna august, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, declara că instituţia a demarat o analiză pentru a identifica centralele de producere a energiei care nu mai sunt funcţionale şi care îşi vor pierde licenţa, pentru a nu mai apărea în statisticile oficiale privind capacitatea energetică instalată a ţării.
„România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalţi 8.000 MW sunt, în mare măsură, megawaţi care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme”, a spus şeful ANRE.
El a precizat că deja au fost identificate capacităţi de 3.800 de MW care îşi vor pierde licenţa în acest an. „Împreună cu Ministerul Energiei am reuşit să facem o primă evaluare a acestor capacităţi, a celor 8.000 de MW.
Sunt peste 3.800 identificaţi până la finele anului vom lua decizia privind suspendarea şi ridicarea licenţelor, astfel încât România să nu mai apară pe site-ul Comisiei Europene cu informaţii care nu sunt reale. Aceste date trebuie să fie apropiate de realitate, pentru că ele generează disponibilitate pentru investitori de a realiza capacităţi energetice, atât de necesare pentru România şi pentru regiune”, a susţinut Chiriţă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here