Şefimea închisorii din Târgu-Jiu a primit, luna aceasta, un cadou financiar substanţial de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor(ANP), aceeaşi care cu mai puţin de un an în urmă comunica Avocatului Poporului că unitatea de detenţie municipală va fi pusă în anul 2015 sub monitorizarea ANP, în urma scandalului intitulat de presă “sex după gratii”. Se vede însă că monitorizarea nu are nimic în comun cu recompensarea şefilor Penitenciarului Târgu-Jiu cu o creştere a salariilor de 50%, asta pentru participarea la numitele “misiuni speciale”, legislaţia permiţând premierea astfel a funcţionarilor publici cu statut special, timp de maximum şase luni de zile. Mai exact, directorii penitenciarului Târgu-Jiu, aceia care s-au ales în noiembrie cu avertismente scrise de la ANP, iar unitatea a fost pusă sub monitorizare pe întregul an în curs, au primit de la acelaşi ANP o primă generoasă, de care au ajuns să beneficieze însă şi alţi subalterni cu funcţii de conducere din Penitenciarul Târgu-Jiu, selectaţi pe sprânceană de superiorii direcţi, în vederea premierii.
Normele metodologice de acordare a majorării pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale pentru funcţionarii publici cu statut special şi personalul civil din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, intrate în vigoare în septembrie 2014, arată că activităţile în cauză făcute de respectivii beneficiază de o bonificaţie consistentă. Condiţia este doar ca misiunile speciale să fie “apreciate ca atare de către conducătorii acestora”. Textul de lege spune clar astfel că salariaţii penitenciarelor aflaţi în situaţia de mai sus pot beneficia “de o majorare de până la 50% din salariul de bază prevăzut de legislaţia în vigoare”, pe o perioadă de maximum şase luni de zile.
Sunt considerate însă misiuni speciale doar acele activităţi care au un grad de complexitate mai mare decât atribuţiile prevăzute în fişa postului şi care implică existenţa unor riscuri deosebite pentru siguranţa personalului sau pentru funcţionarea în bune condiţii a sistemului administraţiei penitenciare.
Şefii din închisoarea Târgu-Jiu, primii la misiuni
În baza normelor în cauză, intrate în vigoare cu un an în urmă, conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu şi o parte din TESA închisorii, aici intrând doar cei cu funcţii de conducere, au apărut în ultima grilă de salarizare drept realizatori ai unei misiuni speciale.
Respectivii au primit astfel aprobarea, luna aceasta, de a le fi majorate salariile cu 50%, de misiuni speciale neavând parte însă restul personalului TESA cu atribuţii importante, dar fără funcţii de conducere. Asta, pe motiv că activităţile acestora nu pot îmbrăca caracterul unei “misiuni speciale”.
Cei obedienţi şefilor au salarii mărite, restul nu!
Lista “agenţilor 007” favorizaţi la premiere a creat nemulţumiri în rândul angajaţilor închisorii care văzuseră abia săptămâna trecută la o televiziune centrală, şi anterior în Gorjeanul, că superiorii lor au fost sancţionaţi de ANP în scandalul “sex după gratii”.
Salariaţii se mirau astfel că cei de la ANP au uitat atât de repede de sancţiunile date şi de monitorizarea impusă unităţii de detenţie, preferând să le mărească chiar lefurile unora dintre cei făcuţi vinovaţi de ultimul scandal din închisoare.
Câţiva lei în plus la norma de hrană şi pentru nemulţumiţi
Bonificaţia pentru favoriţi survine în acelaşi timp cu majorarea normei de hrană, singura care le închide gura celor care comentează că majorarea de 50% este foarte mare pentru beneficiarii care au deja salarii destul de mari.
Totuşi, prin Ordinului Ministerului Apărării Naționale nr. MS.92/15.09.2015, trimis abia miercuri în unitățile penitenciare, s-a actualizat norma de hrană la 32 de lei. Pe lângă norma 6 de hrană s-au mărit și celelalte, situație care se va simți începând cu salariul din 10 octombrie 2015. Trebuie menţionat că norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi.
Anamaria Stoica