Anotimpul congreselor se apropie – Dezgheţarea apelor interioare în partidele politice

487
Se anunţă dezgheţ mare în cercul polarizat al politicii româneşti. După energiile dezvoltate şi consumate fără de măsură în luptele din decembrie, aisberguri, care mai de care mai vânjoase, adică având o mare masă de susţinere ascunsă, încep să plutească ameninţând să inunde (ocupe) mările interne ale partidelor.

Aşa cum constatam şi într-un alt editorial, în Partidul Social Democrat se vâsleşte deocamdată din răsputeri şi au apărut destui care-şi anunţă potenţe de scoatere la mal a acestei formaţiuni politice. Chiar dacă, personal, nu am apreciat mereu stilul poate prea ironic, de mult prea de sus afirmat, al lui Victor Ponta, am fost plăcut impresionat să-i descopăr, recent, o atitudine curajoasă şi chiar verticală în cele câteva declaraţii pe un post tv, analizând cu fair-play, pe cât posibil, situaţia actuală din PSD. Iată un tânăr-copt, posibil politician apt de a intra oricând în cărţi pentru conducerea partidului. Dar asta se rezolvă cu timpul, cu trecerea timpului altora, se pare.

După acest scurt laudatio dezinteresat, să reflectăm puţin la încă un orizont oarecum tulbure în care intervin eliberări de căldură, având deocamdată ca rezultat doar câteva zgâlţâieli de principiu în cadrul Partidului Naţional Liberal. Un Congres cât mai curând posibil a fost cerut de Viorel Cataramă şi de Crin Antonescu, actualul preşedinte, care crede că este nevoie de un efort de adaptare la nivelul statutului şi conducerii PNL. Peneliştii, arată cum că au găsit dictonul în conjugarea verbului – a te adapta situaţiei. Dacă este vorba însă despre adaptare, cred că cel mai nimerit ar fi să chestioneze preşedinţii de filiale liberale, care în teritoriu încearcă să dreagă busuiocul cel uscat după pârdalnicul efect al alegerilor. Strunirea părerilor conform cărora s-a făcut un pas greşit prin neintrarea la guvernare în nici una dintre variantele de conjunctură nu îşi vede nici acum efectul, ba dimpotrivă. Se pare totuşi că flacăra violet nu pe cei care au participat la luptă i-a influenţat, ci pe consoartele lor, după invocările paranormalului stimata Doamnă Geoană, distinsa soţie a lui Crin Antonescu a aprins o flacără de scandal. Dar nu oriunde, ci la Bruxelles, aşa ca să fie mai vizibilă. Renate Weber este cea care a semnalat aprinderea jarului dintre ea şi Adina Vălean în legătură cu organizarea unei pseudo-dezbateri despre subiectul Roşia Montană, la care “nici un oponent al proiectului nu a fost invitat – nici măcar europarlamentarii români despre care se ştie că au o poziţie clară împotriva proiectului nu au primit invitaţie”. Între cele două europarlamentare se pare că exista un motiv conflictual mai vechi în legătură cu alegerile pentru Parlamentul European.
Şi fiindcă veni vorba despre europarlamentari vocali, pedelistul Cristian Preda după ceva valuri făcute în PDL, recent, aflăm că nu se predă aşa cu una cu două, omul spunându-şi, şi bine face, punctul de vedere. Din Gândul pedelistului s-a născut necesitatea metamorfozării trandafirului în măr, pe stindardul PDL. Să fie vorba de un posibil măr al discordiei, a cărui sămânţă începe să încolţească în rândul formaţiunii politice aflată la putere. Oare ce culoare va avea acest măr care se vrea de dreapta, în orice caz nu roşu, cred, că bate a fruct oprit de pe ramurile din stânga.
Gheorghe Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.