ANI, neputincioasă în faţa gorjenilor verificaţi la avere şi incompatibilitate

423

aniCinci gorjeni cu funcţii publice au intrat, în ultimii doi ani, în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI).

Unii au ajuns să se contreze cu ANI şi în instanţa de judecată, în timp ce alţii aşteaptă ca dosarul întocmit de agenţie să ajungă în faţa magistraţilor pentru a contesta ancheta inspectorilor de integritate. Cert este că ANI nu a reuşit, până în prezent, să obţină vreo victorie împotriva vreunuia dintre gorjenii pe care i-a luat în colimator la capitolele avere şi incompatibilitate.

Verificările făcute de ANI la adresa rectorului Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Adrian Gorun, au fost, pe departe, cele mai disputate ale vreunui gorjean ajuns în atenţia reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Integritate. Asta, deoarece Gorun a anunţat că va merge până în pânzele albe pentru a-şi dovedi nevinovăţia şi faptul că ANI a greşit atunci când a stabilit că el s-a aflat, la un moment dat, în stare de incompatibilitate, întrucât nu deţinea atât funcţia de Secretar General al Comisiei Naţionale de Prognoză, cât şi calitatea de membru al unui partid politic. La jumătatea lunii iunie 2009, ANI, fără să ţină cont de apărarea lui Gorun, declanşa însă procedura de verificare a rectorului, membru PD-L. Asta se întâmpla la trei luni după ce ANI anunţa că ar fi constatat starea de incompatibilitate a lui Gorun. Actul de contestare al ANI, rămăsese, iniţial, în opinia reprezentanţilor agenţiei, definitiv, deoarece Gorun nu a contestat în timp documentul. Rectorul contestă însă în instanţă pe 1 septembrie 2009 acest act, magistraţii Curţii de Apel Craiova dându-i câştig de cauză, pe 30 octombrie 2009. Sentinţa putea fi atacată cu recurs. Gorun obţine astfel o victorie împotriva ANI, demonstrând că munca inspectorilor de integritate, în cazul său, a fost egală cu zero.
Funcţionar, verificat la incompatibilitate
Nu numai cazul ,,Gorun” a stârnit interesul inspectorilor de integritate, ci şi cel al unui funcţionar al Primăriei Ţicleni. Ion Basarabă a ajuns în atenţia ANI în 2009, în cazul său constatându-se o incompatibilitate între funcţia publică şi cea de expert tehnic judiciar. Actul de constatare al ANI a rămas definitiv iar salariatul a părăsit primăria cu câteva luni înainte de eliberarea acestui document. Cazul nu a mai ajuns pe rolul instanţelor de judecată.
Averea primarului Filip, motiv de cercetări
Edilul local al oraşului Rovinari, Dorin Filip, a intrat şi el, în septembrie 2009, în atenţia ANI, după o sesizare făcută de un cotidian local. Împotriva sa s-au iniţiat apoi cercetări pentru fals în declaraţii, după ce ANI a răspuns sesizării şi a trimis dosarul spre soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Cercetările procurorilor din municipiu s-au finalizat iar răspunsul a fost trimis spre ANI. Până în prezent împotriva edilul local nu s-a dispus trimiterea lui în judecată, asta denotând că răspunsul procurorilor nu ar fi fost pozitiv. Dorin Filip a susţinut, de fiecare dată, că sesizarea împotriva sa nu a fost adevărată, menţionând acum că ,,fiecare dacă vrea să pună pe cineva pe drumuri, se duce şi sesizează la ANI”.
Iordache şi Hoară, în atenţia ANI
Şi primarul din Turceni, Ion Iordache a intrat în atenţia ANI la fel ca şi pedelistul Marcel Hoară. Edilul din Turceni a ajuns în verificarea inspectorilor de integritate pentru conflict de interese, el fiind acuzat că pe timpul când era primar în 2008 era şi administrator la o societate comercială. În ce îl priveşte pe Marcel Hoară şi împotriva sa s-a depus o plângere privind nişte inadvertenţe apărute în declaraţia de avere a pedelistului, administrator unic al Uzinei Mecanice Sadu, şef al Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Rovinari şi deţinând, totodată, o funcţie asimilată cu cea de funcţionar de stat la Ministerul Economiei. Ambele cazuri sunt în fază de cercetare la ANI.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here