Angelica Stoican pretinde miliarde de la o casă de discuri din Gorj

501

deschidereInterpreta de muzică populară Angelica Stoican a dat în judecată casa de discuri Ijac Music Production de la Bumbeşti-Jiu pretinzând de la acesta o sumă foarte mare de bani, pe motiv că societatea în cauză ar fi imprimat un CD cu melodii de-ale sale, fără acordul ei. Mărul discordiei îl reprezintă CD-ul “Angelica Stoican şi cântecele sale”, care ar fi fost însă imprimat de Oltenia Star Music, şi ea reclamată la proces, undeva în anii 2005-2006. Artista pretinde banii în instanţa de judecată de la Daniel Ijac, administratorul Ijac Music, procesul începând iniţial la Tribunalul Mehedinţi. Şi alte firme cunoscute sunt date de Angelica Stoican în judecată, suma totală solicitată în instanţă de interpretă fiind de 40 de miliarde de lei vechi.

La jumătatea acestui an, Angelica Stoican înregistrează un dosar la Tribunalul Mehedinţi, chemându-i la instanţă pe reprezentanţii a 31 de societăţi şi instituţii publice care au avut vreun contact cu aceasta, pe parcursul carierei sale. Printre pârâţii la proces, din care enumerăm Societatea Română de Televiziune, Orange România, Banca Comercială Română Bucureşti, Dacia România, Policolor se numără şi două case de discuri din Gorj. Una este Oltenia Star Music, vechea societate sub numele căreia s-au înregistrat mii de CD-uri, la un moment dat aflată la un pas de faliment, şi Ijac Music Production, ambele cu sediul în Bumbeşti-Jiu. Pe parcursul procesului, încă nefinalizat, instanţa decide disjungerea cauzei, în ceea ce priveşte o parte a pârâţilor din dosar, printre aceştia aflându-se şi cele două firme din Gorj. Abia luni, pe rolul Tribunalului Gorj, se înregistrează noua cauză adică Angelica Stoican vs.Ijac Music Production, care are un prim termen pe data de 10 ianuarie. Administratorul Daniel Ijac nu a fost încă anunţat de noul proces, şi s-a arătat surprins când a aflat că nu s–a finalizat cauza de la Tribunalul Mehedinţi, cu Angelica Stoican.

“Am trimis la instanţă un document de la ORDA”

Daniel Ijac, administratorul casei de discuri din Bumbeşti-Jiu, a declarat astfel că nu ştia nimic de procesul separat pe care îl are, de scurt timp, cu Angelica Stoican. “Nu ştiam de existenţa acestui nou proces, dar, cu siguranţă este legat de cel de la Tribunalul Mehedinţi. Doamna Stoican a dat în judecată casa de discuri din Sadu, alături de altele asemănătoare şi a cerut, din câte ştiu 40 de miliarde de lei vechi de la toţi cei cu care se judecă. Problema pe care o are cu noi are legătură cu un CD de muzică populară pe care dânsa l-a imprimat cu Oltenia Star Music, moment în care dânsa a cedat drepturile de autor acestei case de discuri. Eu am solicitat la ORDA un document care să ateste dacă Ijac Music a imprimat din 2008 şi până în prezent acest CD. Documentul primit, pe care l-am trimis la instanţă, ne absolvă de vină”, a declarat Daniel Ijac. Acesta a subliniat, de asemenea, buna relaţie pe care o are cu Angelica Stoican şi cu fiicele sale, menţionând că nu îşi face probleme în legătură cu restituirea sumei pretinse de interpreta de muzică populară. “Noi nu am imprimat acel CD. Casa de discuri şi eu personal nu am avut niciun conflict cu dânsa şi sper să finalizăm cu bine acest litigiu”, a completat Ijac, care a spus că nu ştie mai multe informaţii legate de pretenţiile Angelicăi Stoican.

Porumbel, tranşant

Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic ,,Doina Gorjului”, susţine şi el că nu ştia de existenţa acestui litigiu iniţiat de Angelica Stoican. Directorul menţionează că nu a lucrat direct cu aceasta, ea colaborând cu Doina Gorjului, înainte de Revoluţia din 1989. Mai mult, la Gorj, în ultimul timp, s-a colaborat cu fiica acesteia, Niculina Stoican, care a fost componentă a ansamblului până acum trei ani. “Dacă s-a folosit vreo casă de discuri de un drept de-al artistului fără să îl consulte aceasta este bună de plată. Dacă cineva a editat un disc fără voia Angelicăi Stoican, casa de producţie vinovată va fi bună de plată, va plăti scump această infracţiune care se poate însă dovedi numai în instanţă. Până acum nimeni nu este vinovat”, a declarat Porumbel, care s-a arătat destul de reţinut în declaraţii în legătură cu acest proces.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here