Angajatorii, nepăsători la ridicarea cărţilor de muncă

355

ITMAgenţii economici cu capital privat nu se alarmează prea mult şi nu se înghesuie să ridice carnetele de muncă ale salariaţilor de la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Până acum, doar 30% din totalul cărţilor de muncă au fost predate angajatorilor.

Potrivit lui Alexandru Căruntu, inspector şef adjunct pe Relaţii de Muncă în cadrul ITM Gorj, spune că până la data de 31 decembrie 2010, la ITM Gorj erau înregistrate un număr de 65.671. Conform legii, au fost adoptate două proceduri, una pentru angajatorii pentru care obligaţia înregistrării datelor în carnetele de muncă a fost în sarcina ITM şi una pentru cei care efectuează singuri înregistrări în carnete de muncă, iar ITM certifică corectitudinea înregistrării. Pentru prima categorie, ITM Gorj a completat carnetele cu datele existente până la data de 31 decembrie 2010, iar ultima înregistrare a reprezentat de fapt „închiderea carnetului“. Pentru angajatorii care au dreptul să efectueze înregistrări în carnetele de muncă, primul pas va fi verificarea înregistrărilor necesare în carnetele de muncă, conform situaţiei personale a salariatului, după care ITM Gorj va prelua carnetele de muncă pe baza unui proces verbal. Pentru această categorie de angajatori, ordinul stabileşte ca termen de finalizare a restituirii carnetelor de muncă data de 31 martie 2011.

2.757 de carnete, în lucru

carti de munca“Din totalul acestor carnete de muncă, ITM Gorj păstra şi completa un număr de 37.200, iar alte 27.768 de cărţi de muncă erau aprobate să fie păstrate de către angajator. De la începutul acestui an de când s-a dispus doar folosirea registrului electronic al salariaţilor, către angajatori şi angajaţi au fost predate 17.068 de carnete de muncă, iar alte 2.757 vor fi predate în perioada imediat următoare deoarece sunt în lucru, astfel că în procente nu avem decât 30% cărţi de muncă predate”, a declarat Alexandru Căruntu.

Pentru angajatori, termenul limită este 30 iunie 2011, dată la care toate carnetele de muncă trebuie să ajungă în posesia proprietarilor. Acest lucru vine în urma faptului că, de la începutul acestui an vechimea în muncă nu se mai probează cu ajutorul cărţii de muncă ci printr-un registru electronic al salariaţilor pe care orice firmă are obligaţia să-l ţină.

Căruntu lansează şi un apel către gorjenii care au carnetele de muncă încă din anul 1993 la sediul ITM Gorj. “Titularii carnetelor de muncă sunt aşteptaţi să vină la noi la sediu să ş-i le ridice deoarece noi nu mai avem datele lor decât ultimul domiciliu iar mulţi dintre ei s-au mutat, fie în alte judeţe, fie în străinătate. Aceşti oameni trebuie să vină să le ridice deoarece carnetele lor de muncă sunt lucrate, închise şi predate la Arhivă”, a declarat inspectorul şef adjunct al ITM Gorj.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here