Angajatorii gorjeni, puşi la cheltuieli cu apa potabilă

370

muncitori-constructii-szilagyi-lorandIndicele de temperatură şi umezeală a depăşit şi ieri pragul critic de 80 de unităţi, ceea ce înseamnă că temperatura ridicată a fost destul de greu de suportat. În astfel de perioade, angajatorii din Gorj trebuie să asigure măsuri minime de protejare a angajaţilor.

Printre măsurile pe care patronii trebuie să le asigure personalului se numără primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară în cazuri limită, reducerea programului de muncă pentru persoanele sensibile, reducerea intensităţii ritmului de muncă, asigurarea ventilaţiei şi un minim de doi până la 4 litri de apă zilnic.

Amenzi de la 2.500 de lei

„Dacă temperaturile ridicate se menţin pe o perioadă de trei zile consecutiv, angajatorii trebuie să le ofere angajaţilor apă sau să reducă durata zilei de lucru, mergând chiar şi la întreruperea lucrului pe durata caniculei. Noi verificăm şi monitorizăm măsurile pe care angajatorii trebuie să le ia la temperaturi înalte pentru protejarea persoanelor pe care le au încadrate în muncă”, a declarat Simona Dumitraşcu, inspector şef adjunct pe Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Aceasta a precizat că, dacă în urma verificărilor, se constată faptul că patronii gorjeni nu au îndeplinit prevederile legilor în vigoare privind măsurile de protecţie pe timp de caniculă, ei pot fi sancţionaţi cu amenzi contravenţionale ce depăşesc 2.500 de lei. Astfel de cazuri, au fost întâlnite în judeţul Gorj şi anul trecut, când inspectorii de muncă i-au amendat pe angajatori cu sumele prevăzute de lege fără a mai sta pe gânduri.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here