Angajatorii gorjeni, prinşi din nou pe picior greşit

306

Mai multe firme din judeţul Gorj au fost sancţionate contravenţional săptămâna trecută de către inspectorii de muncă pentru diverse abateri de la legislaţia muncii în vigoare.

Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat în săptămâna anterioară 13 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. „A fost depistat un angajator din Rovinari care presta activitate cu o persoană fără forme legale de angajare. Domeniul de activitate este spălătorie auto. În consecinţă, s-a aplicat o sancţiune pentru utilizarea muncii la negru în cuantum de 10.000 de lei. Au fost aplicate în total 4 sancţiuni contravenţionale la doi angajatori, în valoare de 11.500 de lei, amenzile fiind aplicate pentru: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară”, se arată într-un comunicat emis de conducerea ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat 27 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 11 neconformităţi pentru care au fost aplicate doar avertismente. Principalele nerelugi pentru care s-au aplicat avertismente au fost: instruire necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nesemnalizarea echipamentelor electrice, nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (EIP).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here